Попри мінну небезпеку та обстріли аграрії на Миколаївщині розпочали посівну

12:33, 17 березня, 2023

На Снігурівщині в Миколаївській області, яка чотири місяці тому була звільнена від російської окупації, «Південна аграрно-експортна компанія» (ПАЕК) розпочала обробляти землю, попри мінну небезпеку та обстріли. 

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Інтер».

Першим посіють коріандр, потім льон, гірчицю і просо. Наразі аграрії працюють на тих полях, які уже встигли підготувати до посівної. На інших збирають ті культури, які через російську агресію та окупацію району так і залишилися необмолоченими.

— У серпні 2021 року було посіяно озимий ріпак. Всходи були добрі. Зайшли в зиму. Але 24 лютого Росія напала на нас і було окуповано Снігурівський район. Весь 2022 рік ріпак простояв на полі, — розповідає власник компанії ПАЕК Юрій Кормишкін.

Він додав, що росіяни не дозволили збирати врожай, а техніку або вкрали, або знищили.

— Компанія в Снігурівському районі обробляла більше 20 тис. га землі. Всі вони були окуповані. Ми отримали збитки на сотні мільйонів гривень», — розказав Юрій Кормишкін.

Комбайнер Віталій задоволений, що знову вийшов в поле. Він розповів, шо був на Снігурівщині всю окупацію, бачив, як горіли поля і не тільки. 

Аграрії вже навіть навчилися відрізняти, які вибухонебезпечні предмети несуть загрозу, а які - вже ні.

— Їх просто забираємо - і туди на базу. Якщо виходить, то самі, якщо не виходить, викликаємо саперів. Приїжджають і витягують. Якщо розірвана, забираємо ми, якщо нерозірвана - воно видно, - розповів комбайнер Віталій.

Нещодавно міжвідомча урядова робоча група затвердила план гуманітарного розмінування. За прогнозами Міністерства аграрної політики, до кінця березня на Миколаївщині, а також Херсонщині й Харківщині реально очистити та засіяти третину з нині замінованих полів. Тож аграрії сподіваються в липні збирати врожай.

12:33, 17 березня, 2023
View full version