Єврокомісія, Польща та Україна запускають ініціативу для повернення викрадених українських дітей

Україна, Польща та Єврокомісія започаткували ініціативу для повернення українських дітей, яких викрали російські окупанти. 

Про це повідомила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Європейський Союз організує конференцію для пошуку дітей, викрадених в Україні Росією, і повернення їх до країни. Єврокомісії відомо про 16 200 дітей, депортованих до РФ.

— Є одна тема, яка є особливо важливою для мене – це тема викрадених українських дітей. Це жахливе нагадування про найтемніші часи нашої історії. Депортувати дітей – це воєнний злочин. Ми знаємо сьогодні, принаймні, про 16 200 дітей, які буди депортовані, і лише 300 наразі повернулися назад, – зазначила очільниця Єврокомісії.

За її словами, ці злочинні дії окупантів повністю виправдовують ордер на арешт Путіна, що був виданий Міжнародним кримінальним судом.

— У партнерстві з українцями премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і я запустили ініціативу щодо репатріації дітей, викрадених Росією. Для цього ми організуємо конференцію. Ми хочемо чинити міжнародний тиск, щоб були вжиті всі можливі заходи, аби знайти сліди цих дітей, – підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Очільниця Єврокомісії додала, що ЄС прагне сприяти органам ООН та відповідним міжнародним організаціям в отриманні повної інформації про дітей, яких депортовано до Росії.

Нагадаємо, з тимчасово окупованої частини України вдалось повернути ще двох дітейНині 9-річна дівчинка та 16-річний хлопець — в Україні разом зі своєю родиною.

Дивитись повну версію