Власник миколаївського суднобудівного заводу Новинський провів недільну службу в російській церкві Цюриха, – ЗМІ

Екснардепа Верховної Ради IX скликання, власника заводу «Миколаївська верф СМГ» (колишній ЧСЗ) Вадима Новинського помітили у неділю 2 квітня у Цюриху під час проведення служби в одній із найбільших російських православних церков міста.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За інформацією видання навколо церкви висять українські прапори і портрет президента України Володимира Зеленського.

— На недільній службі у найбільшій російській православній церкві Цюриха 2 квітня служив Вадим Новинський, – повідомляє кореспондент видання.

На питання, чим він зараз займається, Новинський відповів, що працює задля «миру в Україні» і повертатися до діяльності депутата поки що не планує.

Коментуючи ситуацію в Києво-Печерській лаврі, він заявив, що події, що відбуваються в ній зараз (виселення ченців УПЦ МП з Лаври з 29 березня у зв'язку з розірванням договору про оренду — ред.) «засновані на брехні та маніпуляції».

— Проходять обшуки в монастирях, підкидаються докази, підтасовуються факти, на брехні ґрунтуються свідчення псевдосвідків. І проти архієреїв порушуються кримінальні справи. Такого не було з 1937 року, – заявив екснардеп.

На запитання журналіста, чи планує Новинський повернутися в Україну та підтримати митрополита Павла, Новинський відповів, що намагатиметься повернутися за першої ж нагоди. На його думку, УПЦ МП втратила права на Лавру, бо не захотіла йти на умови, які висунула церкві українська держава.

За його словами, у Швейцарії він перебуває проїздом і ніде не живе. До Цюриха він приїхав з Німеччини. А до Німеччини з України Новинський діставався «пішки, машиною і летів літаком».

Нагадаємо, в липні 2022 року позафракційний народний депутат, мільярдер Вадим Новинський склав свій мандат, повідомивши, що планує присвятити свій час гуманітарним та економічним питанням.

Слід зазначити, що у 2016 році Вадим Новинський задекларував сотні гектарів землі та об'єктів нерухомості в Росії, антикваріат та 79 компаній, у тому числі за кордоном, де він є кінцевим власником. А у 2014 році Вадим Новинський закликав вести діалог із сепаратистами на Сході країни, незважаючи на їхнє неприйняття нинішньої влади.

Дивитись повну версію