В міськраді пропонують перейменувати одну з вулиць міста на честь загиблого льотчика з Миколаївщини Матуляка

Депутатська комісія з питань законності підтримала пропозицію депутата Миколаївської міської ради Тетяни Домбровської щодо перейменування однієї з вулиць міста на честь загиблого льотчика з Миколаївщини Геннадія Матуляка. 

Таке рішення було прийняте у четвер, 6 квітня, під час засідання комісії з питань з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності Миколаївської міської ради, пишуть «НикВести».

Ініціативу про перейменування вулиці 1-а Лінія на вулицю Героя України Геннадія Матуляка запропонувала депутат Миколаївської ради Тетяна Домбровська.

— Я так розумію на зараз приймати рішення міська рада не може, але є пропозиція депутата, яка дуже влучна, підполковник Геннадій Матуляк — герой України та на його честь пропонується перейменувати вулицю 1-а Лінія. Але оскільки наразі відсутня процедура, то ми просимо підтримати даний проект рішення як ініціативу щодо перейменування включити його в процедуру перейменування, – сказала голова комісії, депутат міськради Олена Кисельова. 

Члени комісії підтримали даний проект рішення, але оскільки процедура перейменування вулиці ще не встановлена, його включать до розгляду комісії з топоніміки.

Підполковник Геннадій Матуляк служив у 299-й бригаді тактичної авіації. Як повідомлялося, 25 лютого 2022 року льотчик знищив колону російських окупантів, проте його літак було підбито. У цей момент він перебував над селом Глібівка.

Якби Геннадій Матуляк катапультувався, він міг би вижити, проте тоді загинули б мирні жителі. Тому підполковник вирішив відвести літак від населеного пункту. На жаль, він не встиг вчасно катапультуватись — в літак влучила друга ракета. Геннадій Матуляк героїчно загинув. 1 березня президент Володимир Зеленський надав Геннадію Матуляку почесне звання Герой України посмертно.

Жителі села виявили його тіло поряд із уламками літака та поховали. Однак коли населені пункти під Києвом звільнили, тіло ексгумували, щоб перепоховати Миколаївській області.

Нагадаємо, що депутатська комісія з питань законності затвердила нову редакцію положення про діяльність комісії з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць. Як відомо, у Миколаєві влада має намір продовжити перейменування вулиць міста. Раніше мер Олександр Сєнкевич повідомляв, що в місті діяла комісія з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць, проте станом на сьогодні її склад потребує оновлення.  Наразі у Миколаєві замінюють таблички зі старими назвами вулиць на нові. Почали із Московської, яка тепер має назву Маріупольська.

Дивитись повну версію