Каховську ГЕС збираються відбудувати: Кабмін ухвалив експериментальний проект

17:32, 18 липня, 2023

Україна має намір відбудувати Каховську ГЕС, яку підірвали російські окупанти. 18 липня уряд схвали експериментальний проект відновлення.

Як повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, ухвалений проект розрахований на два роки та включає стільки ж етапів етапи.

— На першому етапі спроектуємо всі інженерні конструкції, підготуємо необхідну базу для відновлення, — сказав Денис Шмигаль.

Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.

— Координуватиме проект Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне «‎Укргідроенерго»‎. Рішення про підготовку до відновлення ухвалене після консультацій з експертами та спеціалістами,  додав прем'єр.

За словами Дениса Шмигаля, відбудова Каховської гідроелектростанції примножить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах.

Як повідомлялося, в ніч на 6 червня росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. . За словами фахівців «Укргідроенерго», Каховська ГЕС не підлягає відновленню після підриву.
 
Як наслідок – почало повністю або частково затоплювати територію Херсонської та Миколаївської областей, зокрема самі обласні центри. Людей та тварин з Херсонської області автобусами та потягом евакуйовували з Херсона до Миколаєва та інших міст.

Крім того, Кабінет міністрів України виділив Миколаївській області понад  340 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Денис Шмигаль зауважив, що вже найближчим часом уряд очікує від місцевих керівників конкретних результатів відбудови.
17:32, 18 липня, 2023
View full version