Даніла заявив, що міськрада Миколаєва може заборонити гучні мотоцикли лише «на папері»

Начальник Управління патрульної поліції в Миколаївській області Віталій Даніла вважає, що у правоохоронців немає законних підстав забороняти людям їздити на транспортних засобах без глушників або з переробленими глушниками.

Так він відреагував на проєкт рішення Миколаївської міськради щодо введення заборони, пишуть «НикВести».

— Щодо ініціатив міської влади заборонити руху транспортних засобів без глушників або з переробленими глушниками, які утворюють надмірний рівень шуму в Миколаєві є доцільним, але при цьому зазначу, що відповідальності адміністративної або кримінальної за використання такого транспорту не регламентовано законодавцем і у патрульної поліції відсутні як технічні так і законодавчі нормативи притягнення до відповідальності. Крім того, питання порушення тиші є багатогранне і повинно розглядатися сумісно із дріфтінгом, що також є однією з проблем у нашому місті і також порушує тишу, але знову ж таки підстави для притягнення до відповідальності відсутні, — зазначив Віталій Даніла.

Він додав, що є законопроєкти, які могли б вирішити ці питання, але вони досі знаходяться на стадії розгляду.

Однак, за його словами, наразі у поліції немає регламенту та правових підстав, за яким вони можуть забороняти такі автомобілі чи притягати водіїв до відповідальності. 

— Таким чином, введення рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради щодо заборони руху транспортних засобів без глушників або з переробленими глушниками, які утворюють надмірний рівень шуму, буде носити лише паперовий вигляд та буде відсутня будь-яка відповідальність для водіїв, — додав він.

Віталій Даніла зазначив, що особисто підтримує таку ініціативу, однак наразі вона не буде працювати.

— В іншому випадку вся робота патрульних в цьому напрямку буде нести суто інформативний характер:
«Пане водій, а Ви знаєте, що в Миколаєві заборонено рухатись вулицями міста на вашому мотоциклі (автомобілі, мопеді) бо він дуже гучний?»
«Так, я знаю!/ Ні, я не знав цього!»
«Ми Вас інформуємо, що згідно з рішенням міської влади цього робити не можна. Гарного Вам дня!»
Тож, давайте вирішувати проблеми не тільки щоб воно гарно виглядало на папері, а ще й було б ефективно, — резюмував він.

Нагадаємо, у Миколаєві хочуть ввести додаткові заборони на час воєнного стану. Зокрема, мова йде про феєрверки, транспортні засоби без глушників і користування інструментами з двигунами під час повітряних тривог.

Також повідомлялося, що Віталій Даніла розповів, що під час денної спеки фури не можуть залишити на в’їзді до міста, зокрема, через небезпеку обстрілів.

Дивитись повну версію