«‎Це дискримінація»‎, — Харлан розповіла, як МОК пояснила повернення росіян на Олімпійські ігри

12:51, 01 вересня, 2023

Миколаївська шаблістка, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан розповіла, що російських спортсменів повернули на Олімпійські ігри тому, що Міжнародний олімпійський комітет вважає їх дискваліфікацію — дискримінацією.

Про це спортсменка розповіла в інтерв’ю з Машою Єфросініною.

За словами Ольги Харлан, Міжнародний комітет пояснив повернення російських спортсменів тим, що «війн у світі багато, а дискваліфікувати усіх вони не можуть».

— Для мене це було очікувано, тому що це русня, вони завжди знайдуть якісь шляхи. І тут питання до міжнародного олімпійського комітету, що змінилося за цей рік, чому ви їх повертаєте. Там пояснили, що це — дискримінація і кожен спортсмен має право брати участь не зважаючи на паспорт та громадянство, — пояснила спортсменка.

Ольга Харлан додала, що для себе вирішила не тиснути руку російським суперникам, як тільки дізналася, що їх повертають до змагань.

Нагадаємо, миколаївська шаблістка Ольга Харлан на старті чемпіонату світу з фехтування в Мілані (Італія) перемогла росіянку Анну Смирнову. Після змагання представниця України відмовилася потиснути руку росіянці, яка, своєю чергою, подала протест через брак «прояву поваги» з боку українки. За це Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала Харлан з чемпіонату світу. Після інциденту спортсменка записала відеозвернення, в якому подякувала українцям за підтримку.

Однак 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав Ользі Харлан автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024. МОК висловлює їй підтримку і виділяє квоту на Олімпіаду через те, що вона не мала можливості завоювати її на чемпіонаті світу, а пізніше Всесвітня федерація фехтування призупинила її дискваліфікацію.

Крім того, президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев розкритикував та закликав до відставки голову технічного директорату чемпіонату світу-2023 Дітера Ламера, який опинився у центрі скандалу з дискваліфікацією Ольги Харлан.

12:51, 01 вересня, 2023
View full version