Данія допоможе відновлювати суднобудування у Миколаєві після війни, - посол

10:37, 11 вересня, 2023

Королівство Данія після закінчення повномасштабної війни допоможе Миколаєву відновити та модернізувати потужності кораблебудування.

Про це у коментарі кореспонденту «НикВести» розповів посол королівства Данія в Україні Олє Егберг Міккельсен.

За його словами, ще до повномасштабного вторгнення, Данія спільно з Миколаєвом реалізовували план з будівництва кораблів за данськими проектами. Однак після лютого минулого року, реалізація плану кораблебудування відклалася. 

— І це були б взаємовигідні партнерства, тому що Данія вже давно перестала будувати кораблі у себе, але робить дизайн, робить проекти. І за нашими проектами могли б будувати кораблі тут. І таким чином відновити й модернізувати кораблебудування в Україні, — розповів він.

Однак, посол обіцяє, що Данія повернеться до цього питання після закінчення воєнних дій і звільненнямиколаївських портів від облоги на Чорному морі.

— Миколаїв — це місто корабелів, де традиційно кораблебудування було потужним. Треба відновити потужності й вивести цю індустрію на конкурентоспроможний рівень. Щоб вона змагалася з Польщею, де ця індустрія розвинена, або з Китаєм. І ми не зупинилися, ми знаємо, що продовжимо цю роботу після перемоги. Зараз це не можливо, оскільки миколаївські порти зараз переживають облогу на Чорному морі. Але, коли це все мине, ми повернемося до цього проекту, — сказав Олє Егберг Міккельсен.

Нагадаємо, раніше посол Данії заявив, що у нього є бачення Миколаєва, як Данії на Чорному морі.

Як відомо, наприкінці серпня минулого року міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич і міністр у справах міжнародного розвитку Данії Флеммінг Мьоллер Мортенсен підписали меморандум про співпрацю. Меморандум передбачає спільну роботу над формуванням проєктів реконструкції та залученням інвесторів із різних країн до відновлення Миколаєва.

Пізніше міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен заявив про започаткування нової програми відновлення України у 2023 році.

Також в Миколаєві відбулася зустріч представників Данії та України з приводу планування подальшого відновлення міста.

Окрім того, відомо, що близько 60% допомоги, яку Данія спрямовує до України, надходить в Миколаїв та Миколаївську область.  

10:37, 11 вересня, 2023
View full version