Обласний прокурор відповів, чому немає підозри у миколаївського головлікаря, якого ДБР назвали організатором схеми «липових» довідок ухилянтам

12:10, 14 вересня, 2023

Керівник Миколаївської обласної прокуратури Дмитро Казак підтвердив, що наразі у справі про видачу «липових» довідок в психлікарні є лише один підозрюваний — правоохоронець, який за даними Держбюро розслідувань, був посередником.

Про це йшла мова на сесії Миколаївської облради 14 вересня, пишуть «НикВести».

Як повідомлялося, 16 серпня Державне бюро розслідувань повідомило про викриття масштабної схеми заробітку на оформленні «липових» медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я. За даними слідства, цей «бізнес» організував директор медичного закладу Віктор Таран, залучивши до оборудки підлеглих лікарів, які виготовляли необхідні довідки, та правоохоронця, який і займався підбором клієнтів.

Депутатка Світлана Федорова поцікавилася, чи оголошено станом на сьогодні підозру головному лікарю Віктору Тарану.

— Всі ми спостерігали, як на офіційному сайті ДБР не так давно було викрито злочинне угрупування до складу якого входив і очолював керівник одного з обласних закладів охорони здоров’я. вони продавали здоровим людям підроблені довідки, щоб вони могли не служити. Це було на офіційному сайті ДБР. За 20 годин провели суд і хлопець-поліціянт, який був простим передатчиком, взяли під варту без права застави. Він сидить зараз. Півторарічна дитинка в нього, він сам сирота з села. А керівник закладу продовжує їздити на елітних іномарках, очолювати заклад. За чутками він також продовжує свій «бізнес», сказав: «Не хвилюйтесь, все нормально». Ну, це чутки, не будемо їх зараз обговорювати. Скажіть, будь ласочка, чи була висунута підозра цьому товаришу? Ви знаєте, про кого я кажу, це Таран. Якщо так, чому не звернулися до слідчого судді з клопотанням про відсторонення від посади? Чому немає запобіжного заходу? Якщо не повідомили — чому саме? Якщо не повідомлено про підозру, чому правоохоронці не вибачилися перед людиною, все ж це офіційний сайт написав, — поцікавилася Світлана Федерова.

Дмитро Казак, керівник Миколаївської обласної прокуратури

Дмитро Казак відповів, що єдиним підозрюваним наразі є поліцейський, а причетність інших людей з’ясовує слідство, подробиці якого він не може розголошувати.

— Там є на даний час виключно один підозрюваний — працівник правоохоронного органу. З приводу того, що вони (ДБР, — прим.) на сайті виставляли — я не готовий відповідати за інші органи. У нас на сайті чітко зазначено з приводу правоохоронця. З приводу можливості вчинення іншими посадовими та службовими особами вказаного правопорушення, це перевіряєтеся в рамках слідства. Оскільки досудове розслідування наразі триває, то коментувати це можливо тільки з дозволу слідчого чи прокурора. Такого дозволу в мене немає, тому є відповідна заборона, передбачена статтею 222 Кримінально-процесуального кодексу України, — сказав Дмитро Казак. 

Як повідомлялося, наступного дня після затримання, 17 серпня, суд взяв під варту поліцейського-фігуранта справи про видачу «липових» довідок. Підозрюваний визнав свою провину під час судового засідання.

Заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров заявив, що викрита правоохоронцями корупційна схема заробітку на ухилянтах в обласному центрі психічного здоров’я — поодинокий випадок в медичній сфері регіону.

Також він додав, що Державне бюро розслідувань проведе додаткову перевірку у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я, щоб з’ясувати, чи причетні інші лікарі до корупційної схеми заробітку на ухилянтах.

23 серпня стало відомо, що директора Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Віктора Тарана відправили у неоплачувану відпустку до кінця терміну дії його трудового договору – 15 листопада 2023 року.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що в Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після початку повномасштабної війни.

12:10, 14 вересня, 2023
View full version