Міністр оборони Данії визнав, що частина танків Leopard прибули до України з дефектами

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен у пояснювальній записці констатував, що у 12 з 20 переданих Україні танків Leopard 1A5 виявили дефекти.

Про це пише інформаційне агентство TV2, з посиланням на документ.

Міністр визнав, що тільки в 10 танках, які вже знаходяться в Україні, є ряд дрібних несправностей. За його словами, їх вже усувають українці.

Також міністр повідомив, що ще 10 німецьких танків Leopard 1A5 наразі перебувають у Польщі. Зазначається, що два з цих танків мають серйозні дефекти.

В Україні немає інженерів, які б могли виправити такі дефекти, тому німецька компанія FFG, яка відповідає за відновлення танків у Німеччині, розпочне ремонт вже наступного тижня, пишуть журналісти.

Раніше повідомлялося, що Данія надасть Україні ще 45 танків. До цього числа увійдуть 30 танків Leopard 1 та 15 Т-72. Коли буде здійснена поставка поки не відомо. 

Крім того, Данія готує новий пакет військової допомоги для України на суму 5,8 млрд данських крон (близько 830 млн доларів – прим.). До нього увійдуть танки, бойові машини піхоти, танкові боєприпаси і зенітні знаряддя.

Початок співпраці Данії з Миколаєвом

В березні 2022 року президент України, виступаючи перед парламентом Данії, закликав країну взяти «шефство» над Миколаєвом після завершення повномасштабної війни, розв’язаної Росією.

Наприкінці серпня минулого року міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич і міністр у справах міжнародного розвитку Данії Флеммінг Мьоллер Мортенсен підписали меморандум про співпрацю. Меморандум передбачає спільну роботу над формуванням проєктів реконструкції та залученням інвесторів із різних країн до відновлення Миколаєва.

В січні 2023 року в Миколаєві відбулася зустріч представників Данії та України з приводу планування подальшого відновлення міста.

3 липня міністр Королівства Данія оголосила новий пакет допомоги для Миколаївської області.

У вересні після зустрічі з прем’єр-міністром Метте Фредеріксен президент Володимир Зеленський анонсував відкриття в Миколаєві офісу посольства Данії в Україні. 

Дивитись повну версію