«Головне — налаштувати себе на війну», — журналісти показали, як миколаївські десантники тримають Мар’їнку

Бійці миколаївської 79-ї окремої десантно-штурмової бригади тримають унікальну ділянку фронту, де ворогу від самого початку війни і від початку повномасштабного вторгнення так і не вдалося просунутися.

На позиціях хлопців побувала знімальна група «1+1».

Мар'їнка —  місто, яке потерпало з перших днів війни. А під час повномасштабного вторгнення його фактично зрівняли із землею. 90% будівель зруйновані під фундамент. Заїхати туди надзвичайно складно. Це можна робити лише в цілковитій темряві.

Десантники, що тримають фронт у Мар’їнці змушені постійно змінювати дислокацію, перебираючись з одного підвалу в інший.

Журналістам вдалося поспілкуватися з деякими бійцями.

Наприклад, «Сокіл» постійно посміхається, тому одразу і не здогадаєшся, що боєць, як він сам каже, нафаршований залізом.

— 70 осколків прилетіли в спину. Подіставали, але не всі. Лікар сказав, що я — залізна людина і народився у сорочці, — розповідає хлопець.

Через 16 днів після поранення він повернувся на фронт. Говорить, що хотів до хлопців.

Десантник Анатолій війну зустрів за кордоном і навіть не сумнівався, що повернеться боронити країну.

Ніч, яку журналісти провели у підвалі з хлопцями, видалася тихою.

— Бувало такі моменти, що ти виїжджаєш звідси в тишу і просто не можеш заснути, тому що там занадто тихо, — розповідає десантник Павло.

Вранці тиша закінчується. Навколо ненадійного підвалу сиплються запалювальні боєприпаси, щось починає горіти. Українські захисники не лишаються у боргу і починають насипати окупантам. Потім російські військові ще підпалюють поле — у Мар’їнці водночас палає у трьох місцях.

Виходити вдень в місті неможливо — кожен рух стає помітним. Боєць «Ганібал» розповідає, що наразі хлопцям безпечніше лишатися на позиціях, аніж відходити з міста. Шансів вижити, ховаючись по підвалах, більше.

— Аеророзвідка дуже розвинена, що у нас, що у кацапів. Переміщення згуртованих сил буде дуже видно, — пояснює він.

Військові розповідають, що основна зброя у них — автомати та міни. Однак міни дуже швидко закінчуються. Вони наразі використали всі запаси, що в них були. Нові боєприпаси приходять вже виробництва початку 2023 року.

Наостанок хлопці говорять, що в норах Мар’їнки сформувалася своя філософія: головне — налаштувати себе на війну.  

Раніше миколаївські десантники показали, як воюють на одному з гарячих напрямків. Також вони показали, як знищують підбиту російську техніку, щоб окупанти не мали можливості евакуювати її на Донеччині.

Дивитись повну версію