З окупованих територій України до Криму вивезли близько 6 тисяч дітей

До анексованого Криму з окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей було вивезено близько 6 тисяч дітей.

Про це на конференції з людського виміру ОБСЄ заявила голова центру громадянської освіти «Альменда» Марія Суляліна, повідомляє «Крим.Реалії».

Наразі не відомо, скільки з 6 тисяч дітей змогли повернутися за місцем проживання, скільки залишилися на окупованому півострові, а скільки перевезли на російську територію та до Білорусі.

Також повідомляється, що вдалося ідентифікувати близько 20 тисяч дітей, вивезених на російську територію з України. Щодо цих дітей застосовуються програми руйнування їхньої національної ідентичності, а також їх переконують, що в межах «спецоперації» (так Росія називає війну з Україною — прим.) російські військові звільняють Україну.

Також експертка звернула увагу, що на сьогоднішній день не розроблено ні національних, ні міжнародних механізмів повернення українських дітей назад до своєї країни. «Треба це робити просто зараз. Час працює проти нас», — наголосила Марія Суляліна.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни на Миколаївщині внаслідок російської агресії постраждало 100 дітей.

Дивитись повну версію