«Якщо я буду розмовляти російською, я менше патріотом від цього не стану», — Кім про мовне питання

7:25, 16 жовтня, 2023
Віталій Кім

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім не бачить нічого жахливого в тому, що не всі українці в один момент відмовилися від російської мови. Він вважає, що перехід на українську має бути «природнім», та й взагалі мова не впливає на патріотизм.

Свою думку він озвучив на зустрічі зі студентами КНУ імені Тараса Шевченка, передає «Главком».

Віталій Кім закликав не змушувати інших відмовитись від російської, а зацікавлювати перейти на українську, наприклад, виробляючи цікавий україномовний контент.

«Перехід на українську мову має бути природнім, що всі зараз і роблять, тому що не хочуть переходити на мову окупанта. Але, коли ти тій же людині кажеш: «Розмовляй українською, я тебе змушую, ти повинен», то це відштовхує. Я розумію, що це важливе питання й з ним треба працювати», — зазначив Віталій Кім.

Також він додав, що мова не впливає на якості людини та на патріотизм.

«Ми всі переходимо на українську мову. Не бачу нічого поганого у російській насправді. Якщо я буду розмовляти російською, я менше патріотом від цього не стану», — зауважив очільник Миколаївщини.

У серпні цього року опитування показало, що майже 60% українців спілкуються виключно українською, однак лишаються 9% громадян, що використовують виключно російську.

Також повідомлялося, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь ухвалив рішення накласти адміністративний штраф на вчительку математики однієї зі шкіл Дніпра, яка під час онлайн-уроку користувалася російською мовою. 

Нагадаємо, що в центрі Миколаєва жінка почала ображати перехожу за те, що вона спілкувалась українською мовою. Відео з даним інцидентом було викладено в соціальні мережі. Поліція у свою чергу, розпочала кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян. Після цього мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив, що в Миколаєві вперше з початку повномасштабної війни людей дискримінують за спілкування українською мовою. 

7:25, 16 жовтня, 2023
View full version