«До 1 вересня іспит не склали», — Домбровська розкритикувала управління освіти за неготовність шкільних укриттів

18:45, 19 жовтня, 2023

Голова фракції «Слуга народу» у Миколаївській міській раді Тетяна Домбровська розкритикувала керівництво міського управління освіти за неналежну підготовку шкільних укриттів.

Про це депутатка сказала під час ефіру на ТРК «МАРТ».

Тетяна Домбровська вважає, що більшість батьків не мають змоги вийти на роботу через те, що діти навчаються в онлайн-форматі. Депутатка ж стверджує, що рівень облаштування напівпідвальних приміщень у навчальних закладах не відповідає необхідним умовам безпеки.

— Діти мають бути соціалізованими, ходити до школи, на якісь танці, відвідувати гуртки. Сьогодні мати, яка повернулася до Миколаєва, на жаль, не може вийти на роботу, бо дитина в онлайн-навчанні. Немає укриттів, це болісне питання для Миколаєва. Я була в одному з ліцеїв і подивилася, що ті класи, де діти просто навчалися протягом років, сьогодні там провели якісь труби та назвали це укриттям. Мені здається, що управління освіти мало дбати про це заздалегідь, — сказала Тетяна Домбровська.

Депутатка заявила, що управління освіти провалило підготовку укриттів до 1 вересня.

— До 1 вересня вони не здали іспит. Укриття будуються, але 1 вересня вже пройшло і наші діти вдома, в онлайні. Практично й так вони останні роки не мали навчання: це був ковід, тепер у нас немає сховища. «Моя дитина закінчила 11 клас, і я знаю, що їм важко навчатися вищим навчальним закладам в офлайні, тому що останні роки вони були вдома», — додала вона.

Нагадаємо, днями журналістам показали, як в освітніх закладах Миколаєва облаштовують притулок для школярів на період старту офлайн-навчання.

Як відомо, у Миколаївській області працювати офлайн дозволили 57 навчальним закладам. Здебільшого це школи Вознесенського та Первомайського районів. Крім того, 94 шкіл працюють змішано, тобто діти навчаються офлайн за певною черговістю, наприклад, тиждень за тиждень. Окрім того, 277 навчальних закладів працюють онлайн.

Раніше Віталій Кім пояснив, що рішення про офлайн-роботу міських шкіл прийматиме Офіс Президента та Міністерство освіти.

Варто зазначити, що раніше у відповідь на інформаційний запит «НикВести» щодо критеріїв, яким мають відповідати навчальні заклади Миколаєва для відновлення очної роботи у 2023-2024 навчальному році, управління освіти міста повідомило: школи працюватимуть відповідно до рекомендацій ДСНС та Санітарного регламенту, затвердженого Міністерством охорони здоров'я. Перший — наявність укриття, і другий — питна вода у школі.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві з вересня планують відкрити для навчання офлайн близько 13 шкіл. У деяких освітніх закладах у батьків буде можливість обирати, чи відпускати дітей на навчання чи залишитися вдома. Проте пізніше стало відомо, що школи можуть залишитися закритими для відвідування, оскільки Миколаїв досі перебуває у зоні поразки балістики.

Згідно з моніторингом Управління освіти Миколаївської міської ради, 65% школярів бажають навчатись очно.

Для початку навчального року в офлайн-форматі Управління освіти міської ради оголошує тендери на організацію у школах укриттів. Так, укриття у школі №23 відремонтують за 2,2 мільйона гривень, а в ліцеї №58 за 2,6 мільйона гривень.

Водночас, видання «Українська правда» спільно з фондом savED у рамках кампанії «У школу знову» оголосили збір коштів на облаштування укриття для Миколаївського ліцею №55, який у новому навчальному році має стати ключовою школою у районі міста.

Читайте також статтю «НикВести»: «Загрози та виклики перед початком навчального року: чи повернуться діти за парти у Миколаєві».

18:45, 19 жовтня, 2023
View full version