В Миколаєві з'явиться перша інклюзивна автошкола — вона працюватиме на базі ЧНУ

В Миколаєві триває підготовка до відкриття автошколи, адаптованої до потреб людей з інвалідністю. Навчальний заклад працюватиме на базі Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Про це в ефірі програми «Діалог» на ТРК «МАРТ» розповіла депутатка Миколаївської міської ради Тетяна Домбровська.

З проханням про реалізацію подібного проекту до неї звернулись ще влітку. Станом на жовтень організатори школи отримали 4 автівки, які будуть переобладнані для людей з інвалідністю з урахуванням їхніх можливостей і потреб.

— До нас звернулись люди з інвалідністю, з вадами слуху і сказали про те, що вони дуже хочуть мати водійське посвідчення та навчитись управляти авто. На жаль, такого в Миколаєві не було і ми зайнялись цим питанням. Сьогодні ми маємо 4 автомобілі, один з них прийшов від донорів з Литви, був вже переобладнаний, ще 3 маємо обладнати, — сказала Тетяна Домбровська.

Заняття проходитимуть на базі Чорноморського національного університету, розповідає Тетяна Домбровська. В закладі вже є облаштовані кімнати з окремими партами.

— Ми сьогодні переговорили з Чорноморським Національним університетом і вони залюбки надали кімнату, де проходитимуть заняття з теорії. Університет має по безбар′єрному довіднику облаштовані кімнати, туди можна проїхати. Знаю, що ведуться перемовини по встановленню ліфта, щоб люди могли спокійно підніматись. Парти мають окремо стояти, щоб людям на візках було зручно, — додала депутатка.

Наразі в листі очікування вже зареєстровано 20 людей. Підготовка зайняла більше часу, ніж планувалось, проте вже скоро школа почне функціонувати. 

По Україні за підтримкою МВС такі школи вже відкрито у Львові, Дніпрі, Кривому Розі. 

Усі автомобілі, які отримала школа, прийшли з Литви та Швеції від донорів, а переобладнанням займаються громадські організації та благодійники, які підтримують миколаївців, і надають місту такі можливості для реалізації подібних проектів.

Нагадаємо, в червні у Миколаєві відбулась конференція «Безбар’єрна Україна», де представили «Довідник безбар’єрності».

Депутат Миколаївської міської ради Юрій Степанець заявив тоді, що міська влада має зосереджувати більше уваги на питанні безбар’єрності та доступності міської інфраструктури для людей з обмеженими можливостями.

Дивитись повну версію