В Україні запрацює електронний кабінет пацієнта: в НСЗУ розповіли, що там буде

18:51, 04 січня, 2024
Фото: УкрінформФото: Укрінформ

В Україні невдовзі мають запрацювати електронні кабінети пацієнтів, де можна буде перевірити декларації з лікарями та слідкувати за планом лікування певних захворювань.

Про це розповіла голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак в інтерв’ю для «Укрінформ».

Доступ до електронного кабінету буде реалізований в медичній інформаційній системі та в «Дії».

За словами Наталії Гусак, на першому етапі впровадження пацієнтського кабінету, користувачі зможуть повноцінно переглядати та розпоряджатися своїми персональними даними в Електронній системі охорони здоров'я — зокрема і деклараціями.

«Усі зареєстровані в кабінеті користувачі матимуть змогу переглядати, з яким лікарем та в якому закладі укладена їхня декларація, а також переглянути декларації своїх дітей. Або ж у разі потреби — розірвати подану декларацію, а лікарі більше не будуть стикатися з довгою та складною процедурою зміни персональних даних пацієнта, адже все це пацієнт зможе актуалізувати самостійно у своєму особистому кабінеті. Доступ до електронного кабінету буде реалізований в медичній інформаційній системі та в «Дії», — зазначила вона.

Також в системі можна буде переглянути план лікування та ведення вагітності.

«Коли лікар створює план лікування, пацієнту приходить смс-повідомлення з кодом, який треба передати лікарю, щоб план лікування був відкритий. У 2023 році такі плани лікування у нас були в багатьох напрямах — в онкології, у разі таких інфекційних захворювань, як ВІЛ, туберкульоз, також під час реабілітації. І це дає змогу навести дуже швидко лад в системі щодо отримання таких послуг. У 2024 році плани лікування будуть запроваджені за трьома новими пакетами, а саме: «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)», «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів», «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин». Також за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» та, можливо, за напрямом «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям», — розповідає голова НСЗУ.

Раніше повідомлялося, що лікарні спроможної мережі, які не матимуть кондиціонерів у палатах, з 2024 року не зможуть контрактуватися за певними пакетами з Національною службою здоров’я України. Зараз кондиціонери встановлені лише у 12% палат.

Нагадаємо, що після критики президента Володимира Зеленського відносно стану палат в Миколаївській обласній дитячій лікарні почали ремонт хірургічного відділення та встановили у восьми палатах кондиціонери.

18:51, 04 січня, 2024
View full version