Справжнє українське місто, — історик розповів про Миколаїв в контексті 33-років незалежності України

Зруйнована будівля Миколаївської ОВА. архівне фото «НикВести»Зруйнована будівля Миколаївської ОВА. архівне фото «НикВести»

Миколаївський історик, професор Чорноморського національного університету імені Петра Могили Юрій Котляр до Дня незалежності України розповів про історію Миколаєва в контексті 33 річниці свободи.

Відео опублікували на сторінці ЧНУ в YouTube.

Юрій Котляр розповів історію міста з моменту проведення Референдуму у 1991 році до сьогоднішнього дня. 

— Миколаїв в епоху незалежності — дуже велика, складна, і важлива проблема. Зупинимося на епізодах, які характеризують ставлення жителів Миколаєва до періоду української державності та розвінчують ті чи інші російські міфи про те, що Миколаїв — російське місто, — сказав він.

За його словами у 1991 році під час Референдуму за незалежність України в Миколаєві зібралася рекордна кількість людей. Загалом понад 89% миколаївців підтримали ідею незалежності. Історик також згадав період Революції Гідності 1013-1014 років.

— Лютий 2014 року: скидають символ колишньої епохи — памʼятник Леніну у Миколаєві. На Соборній площі зібралося більше 15 тисяч осіб, — сказав Юрій Котляр.

Завершив свою розповідь професор подіями російсько-української війни. Він зауважив, що враховуючи усі зазначені події, Миколаїв довів, що є справжнім українським містом.

— Ця епоха для Миколаєва біла надзвичайно складною, цікавою, насиченою різними подіями. Миколаїв ще раз довів усім що Миколаїв справжнє українське місто, — резюмував історик.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до дня незалежності України наголосив, що ніхто не буде диктувати Україні, як жити і який шлях обирати, особливо «хворий дід з Червоної площі». Президент пообіцяв, що Росія дізнається, що таке українська відплата і українська відповідь рано чи пізно прилетить у кожну точку Росії.

Дивитись повну версію