З початку великої війни рятувальники знешкодили 22,5 тис. вибухових пристроїв на Миколаївщині

Сапери ДСНС знешкодили 22,5 тис боєприпасів на Миколаївщині. Фото для ілюстраціїСапери ДСНС знешкодили 22,5 тис боєприпасів на Миколаївщині. Фото для ілюстрації

На території Миколаївської області з початку повномасштабної війни вибухотехніки ДСНС знешкодили 22,5 тисячі вибухонебезпечних предметів, 67 них — авіабомби.

Про це «НикВести» розповів пресофіцер головного управління ДСНС України у Миколаївській області Артем Вагін.

З початку російської агресії піротехнічні підрозділи залучалися понад 7200 разів на випадки виявлення вибухонебезпечних предметів. З них 122 випадки — це водні акваторії. Нашим підрозділом розміновано 6870 гектарів території, 657 об'єктів, 160 кілометрів доріг, — сказав спікер.

Пресофіцер головного управління ДСНС України у Миколаївській області Артем Вагін.Пресофіцер головного управління ДСНС України у Миколаївській області Артем Вагін.

За його словами за цей час рятувальникам довелося працювати майже з усіма видами озброєння, які має російська армія.

— На території, як міста, так і області піротехнічними групами були виявлені, ідентифіковані та знешкоджені усі види боєприпасів, що перебувають на зброї наших ворогів. Це і касетні боєприпаси, і артилерійські снаряди, і міни, і гранати, і все, що тільки могло летіти в нашу сторону, — зазначив Артем Вагін.

За його словами, сьогодні часто трапляються випадки, коли по поверненню додому люди знаходять боєприпаси на території своїх домоволодінь.

— Тому що зараз, коли стало більш-менш стабільно і більш-менш тихо на території як нашої області, так і нашого міста, цивільне населення починає потихеньку повертатися до своїх домівок, — сказав спікер.

Прес-офіцер зазначив, що такі випадки сьогодні не поодинокі тому і наголосив на тому, що тільки свідоме ставлення громадян до свого власного життя і здоров'я допоможе уникнути небажаного негативного результату.

— При виявленні будь-якого вибухонебезпечного предмету, що несе загрозу для їхнього здоров'я і життя, тоді не повинно звернутися до служби порятунку або до поліції за телефоном 101 або 102 і повідомити про знахідку, — сказав Артем Вагін.

Нагадаємо, що на базі ГУ ДСНС у Миколаївській області 12 березня відкрили інтерактивний клас безпеки, де дітей навчатимуть правилам поводження з вибухонебезпечними предметами.

Раніше, у серпні 2023 року миколаївські рятувальники створили мобільний клас з мінної безпеки, який працює у різних населених пунктах області. Його створили, щоб мінімізувати ризики та охопити якомога більше мешканців області, особливо на деокупованих територіях або у населених пунктах, де велись активні бойові дії.

Дивитись повну версію