Метеорологи стверджують, що рівень формальдегіду у повітрі Миколаєва «не є критичним»

ОНОВЛЕНО 16:20: Змінено попередній заголовок новини «Нічого критичного не відбувається», — метеорологи запевнили, що рівень формальдегіду у повітрі Миколаєва у межах норми. Також додано інформацію екологів про рівень забруднення формальдегідом повітря Миколаєва та його вплив на здоровʼя людини. 

У Миколаївському обласному центрі з гідрометеорології стверджують, що рівень формальдегіду у повітрі міста «не є критичним», попри те, що фіксується перевищення середньодобової гранично допустимої концентрації. Така ситуація, кажуть там, зберігається у місті протягом останніх 10 років.

Про це під час брифінгу 12 березня повідомила заступниця сектору спостережень за забруднення атмосферного повітря Миколаївського обласного центру з гідрометеорології Світлана Шепель, пишуть «НикВести».

— Ми робимо дослідження чотири рази на добу, у нас чотири пости спостереження. Зараз дуже сильно звернули увагу на питання формальдегіду. В пресі поширилися такі «страшні» цифри, що перевищення у сотні, тисячі разів. Але я хочу вам сказати, що протягом десяти років перевищення середньодобової ГДК(гранично-допустима концентрація, — прим.) було завжди. Статистика майже не змінюється: в деякі роки трошки збільшується, в деякі трошки зменшується. Але треба звернути увагу, що є дві гранично допустимі концентрації: середньодобова, яка є мізерною, і є максимально разова концентрація. У нас зараз максимально разова концентрація навіть не фіксується. Тобто повітря у нас відносно чисте й нічого критичного на даний момент не відбувається. У нас середньодобове забруднення атмосфери протягом 10 років фіксувалося на рівні 4-6 ГДК, — пояснила Світлана Шепель

Вона також додала, що підвищений рівень формальдегіду спостергігається не тільки у Миколаєві, а й в інших південних та східних містах України. 

— Хочу сказати, щоб населення міста не турбувалося і не робило паніку. До речі, підвищений вміст формальдегіду спостерігається не тільки у Миколаєві, а й у всьому південному регіоні України, а також на сході. Це повʼязано також з кліматом, оскільки формальдегід фіксується й з огляду на метеорологічні умови, — сказала Світлана Шепель

За її словами, у 2022 році фіксувався вдвічі менший рівень формальдегіду (середньодобова ГДК — 3) у порівнянні з 2023 роком (середньодобова ГДК — 5,3), а найвищий рівень фіксувався у 2019 році (середньодобова ГДК — 6,3). 

Раніше в експлейнері «НикВести» «Що з повітрям у Миколаєві та як формальдегід впливає на здоров‘я? Пояснюємо» ми пояснювали, як формальдегід впливає на якість повітря у Миколаєві.

Середньодобова гранично допустима концентрація (ГДК) формальдегіду встановлена на рівні 0,003 мг/м3. За оцінками EPA (Агентство з охорони навколишнього середовища США), якщо особа постійно вдихатиме повітря, що містить формальдегід у середній концентрації 0,008 мг/ м3 (тобто приблизно 2,5 ГДК) протягом усього життя, теоретично у неї буде не більше одного шансу на десять тисяч отримати рак. Тобто це до 100 випадків раку на 1 мільйон мешканців

Миколаїв серед усіх міст України мав максимальну концентрацію формальдегіду в атмосферному повітрі за середнім вмістом — 4,6 ГДК, а за максимально разовим вмістом – 1,7 ГДК. Такі високі показники можна пояснити значним об'ємом вихлопних газів, що актуально для промислових районів.

В коментарі «НикВести» завідувачка кафедри екології медичного інституту ЧНУ імені Петра Могили Людмила Григор'єва зазначила, що перевищення гранично-допустимих концентрацій вмісту формальдегіду у повітрі більш характерно для весняно-осіннього періоду через його фізико-хімічні властивості. В сонячну погоду та при високих температурах повітря формальдегід розповсюджується набагато швидше.

Ми вдихаємо формальдегід разом з повітрям. Кожна людина стикається з невеликою кількістю цієї речовини в повітрі, а також в деяких продуктах харчування та промислових матеріалах. Однак тривале вдихання парової форми формальдегіду може негативно впливати на здоров'я.

Порушення норми вдихання може призвести до різних проблем, таких як респіраторні захворювання, подразнення очей і шкіри, алергічні реакції та навіть рак.  Хоча негативні ефекти формальдегіду, що спричиняють рак, зазвичай проявляються в верхніх дихальних шляхах, шлунково-кишковому тракті та шкірі. Деякі дослідження свідчать про збільшену частоту раку носа та горла у людей, які регулярно вдихають його на робочому місці. Досліди на лабораторних щурах, які впродовж життя вдихали формальдегід, також підтверджують можливість розвитку раку носа. Найбільш чутливі до цього діти, люди похилого віку, хворі на бронхіальну астму або мають інші проблеми з диханням.

Що з повітрям у Миколаєві?

У 2023 році Миколаїв посів четверте місце у рейтингу міст України з найзабрудненішим повітрям. Після чого екоорганізація SaveDnipro оприлюднила інформацію, що торік у Миколаєві зафіксували найвищу серед українських міст концентрацію формальдегіду у повітрі.

Пізніше у Миколаївському обласному центрі з гідрометеорології пояснили, що формальдегід багато років є основним забруднювачем атмосферного повітря міста. Також фіксували перевищення діоксиду азоту.

Експерти пояснили, що перевищені норми можуть бути пов'язані як зі збільшенням автотранспорту, так і з можливою зміною виду палива, що використовується. А для зниження рівня формальдегіду у повітрі Миколаєву необхідно розробити програму екологічної безпеки атмосферного повітря у місті з урахуванням європейського досвіду.

Ще в 2020 році індекс якості повітря у Миколаєві досяг шкідливого для людини рівня. Найбільшими забруднювачами атмосферного повітря у 2021 році стали Миколаївський глиноземний завод, підприємство «Югцемент» та «Оператор газотранспортної системи «Миколаївгаз».

Загалом ситуація з найбільшими забруднювачами повітря на Миколаївщині зберігається із року в рік. За даними 2018 року, найбільшими забруднювачами повітря в регіоні також були Миколаївський глиноземний завод, «Югцемент» та «Миколаївгаз».

Дивитись повну версію