Понад 700 тисяч військовозобовʼязаних зняли з безпідставного «розшуку» завдяки «Резерв+», — Міноборони

Додаток «Резерв+» / Фото: РБК-УкраїнаДодаток «Резерв+» / Фото: РБК-Україна

У реєстрі «Оберіг» без юридичних підстав мали статус «у розшуку» 710 тисяч військовозобов’язаних. Цю помилку вдалося виправити завдяки мобільному додатку від Міноборони «Резерв+».

Про це повідомила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Вона пояснила, що військовозобовʼязані мали такий статус, якщо порушували правила військового обліку — наприклад, ігнорували повістки, ТЦК зверталось до Національної поліції. Проте фактично кількість таких звернень становить близько 25%.

«Згідно з законодавством такий «розшук» мав свої терміни. Адже до 19 травня адміністративне стягнення могло бути накладене не пізніше двох місяців з дня порушення правил військового обліку. Зараз цей термін — 3 місяці з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня вчинення», — зазначили у Міноборони. 

Катерина Черногоренко додала, що статус «в розшуку» отримали багато військовослужбовців, чиї дані не були оцифровані своєчасно.

«На жаль, в державних реєстрах дійсно багато помилок внаслідок людського фактора. А без «Резерв+» виправити їх було б майже неможливо», — додала вона.

Як зазначається, для того, щоб побачити оновлений статус необхідно авторизуватись у «Резерв+» повторно. При цьому у разі зняття з «розшуку» до ТЦК звертатись не потрібно.

Раніше Міноборони пообіцяли, що повноцінна версія «Резерв+» зʼявиться вже влітку — тоді в неї додадуть електронний військовий квиток. Вони закликали усіх, хто не є військовозобов’язаними, призовниками та резервістами, не завантажувати мобільний застосунок «Резерв+» тому, що це може спричинити зайве навантаження на сервери та збої.

Також стало відомо, що військовозобов’язані миколаївці можуть оновити дані у ЦНАПі, однак 20 травня у центрі заявили, що дані жодного військовозобов'язаного не вдалось оновити через перенавантаження системи.  

17 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким посилюється відповідальність за порушення військового обліку та мобілізації.

Дивитись повну версію