• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.2° Похмуро

Чи існує туризм на Миколаївщині під час великої війни?

Радонове озеро у Мигії

Туристична привабливість України значно знизилась з початком великої війни. Особливо це вплинуло на туризм у Миколаївській області, оскільки з перших днів вторгнення регіон стримав окупантів від наступу на Одесу та з того моменту щоденно потерпав від російських обстрілів.

Після звільнення правобережної Херсонщини безпекова ситуація на Миколаївщині дещо покращилася. Однак наразі від обстрілів продовжують потерпати дві громади області: Очаківська та Куцурубська, а Кінбурнська коса досі залишається окупованою. 

«НикВести» дізналися, яким буде туристичний сезон в Миколаївській області-2023, які місця регіону сьогодні є безпечними для туристів, а які – заборонені для відвідування. 

«По цьому сезону все ще дуже небезпечно»

Минулого року туристичний сезон на Миколаївщині було скасовано через близькість до лінії фронту, щоденні ворожі обстріли та окупацію частини регіону. Фактично, туристичний потік в області за 2022 рік знизився на 82%, розповів заступник голови Миколаївської ОВА з питань туризму Микола Марінов. До прикладу, додає він, протягом довоєнного 2021 року до регіону завітали 2,34 мільйона осіб. Отже, можна зробити висновок, що впродовж минулого року Миколаївщину відвідало приблизно 600 тисяч туристів. Як наслідок – бюджет області недоотримав значні кошти: якщо у 2021 році турзбір склав 7,9 мільйона гривень, то у 2022 році – менш як 800 тисяч гривень, зазначає Микола Марінов.

Наразі говорити напевно, яким буде туристичний сезон на Миколаївщині у 2023 році – ще зарано, каже очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. Проте вже зараз чорноморські курорти області він називає «потенційно небезпечним» для туристів. Це насамперед повʼязано з тим, що там досі зберігається загроза обстрілу російськими військовими. Водночас, каже Віталій Кім, туристи матимуть змогу відвідати інші туристичні локації області. 

«Будемо дивитися вже ближче до сезону. На жаль, наразі курорти Чорного моря всі потенційно небезпечні. Це стосується не тільки артилерії, але й РСЗВ. Будемо спостерігати, як розвиватиметься ситуація у квітні-травні. По цьому сезону все ще дуже небезпечно, тому я б концентрувався на таких туристичних локаціях як Мигія та Тилігульський лиман», – розповів Віталій Кім.

Віталій Кім

Водночас обласна влада розраховує вже цього року відновити деякі довоєнні проєкти щодо розвитку туристичної інфраструктури. Насамперед це залежатиме від того, чи будуть такі проєкти профінансовані з бюджету області, зазначає Микола Марінов. 

Йдеться про створення туристично-сервісної зони в Актовському каньйоні – мінімально необхідної для сучасного туризму інфраструктури. Такий проєкт планується відновити й на території заповідника «Ольвія» у селі Парутине, однак через артилерійські обстріли з боку окупантів наразі це зробити неможливо.

Влада також працює над створенням туристичних сувенірів з зображенням маяків Півдня України та проєктами, які дозволять показати наслідки російського вторгнення на Миколаївщині. Насамперед це цифровізація зруйнованих об’єктів для «Маршрутів пам’яті» та створення проморолику «Миколаїв до, Миколаїв після», додав заступник голови ОВА. 

Микола Марінов, архівне фото

Які місця Миколаївщини безпечні для туризму?

З настанням весни все більше миколаївців замислюються над тим, де можна відпочити у вихідні. В області для цього є чимало цікавих туристичних локацій, але наразі не усі з них є можливість відвідати. Деякі досі знаходяться під окупацією, деякі – під обстрілом, а в деяких існує мінна загроза. Водночас в області є й безпечні місця, якими можна помандрувати та трохи відволіктись від новин.

Одне з таких – Актівський каньйон, розташований у селі Актове (Вознесенський район). Він відомий своїми гранітними скелями, посеред яких протікає річка Мертвовод.

Актівський каньйон
Білі скелі

Наразі Актівський каньйон є цілком безпечним місцем для відпочинку. Хоча окупанти й намагалися захопити Вознесенськ у перші дні війни та просунутися далі окупувати територію каньйону їм не вдалося. Українські захисники героїчно втримали місто у битві з ворогом 2 та 3 березня 2022 року. 

Сьогодні це місце можна відвідати не тільки одноденною екскурсією, а й залишитися там на довший термін. Для цього на території Актовського каньйону розташовані кемпінг та капсули для сну.

Неподалік Актовського каньйону знаходиться заповідний Трикратський ліс. На його території є доріжки для піших прогулянок, вздовж лісу простягається річка Арбузинка, а поряд розташований історичний маєток поміщика Скаржинського.

Декілька років тому тут планувалася реконструкція екологічної стежки «Трикратський ліс», яка передбачала: облаштування автостоянки для легкового транспорту, облаштування пішохідних доріжок туристичного маршруту, благоустрій оглядового майданчика з дерев'яним настилом, будівництво пірсу зі сліпцем для човнів, будівництво оглядових ротонд, встановлення лавок, благоустрій галявини для пікніків з навісами, альтанки та дитячим ігровим майданчиком. Однак ці плани довелося відкласти з настанням пандемії коронавірусу і з того часу реалізація цього проєкту припинилася.

Трикратський ліс

Ще однією туристичною локацією Миколаївщини є село Мигія (Первомайський район), яке розташоване на березі Південного Бугу. Туристи приїжджають сюди заради Мигіївських порогів, Радонового озера та парку «Бузький Гард».

Мигія має досить розвинену інфраструктуру: кемпінги, готелі, заклади, а також прокат спорядження і послуги інструктора.

Саме тут розташований Національний природний парк «Бузький Гард», що займає понад шість тисяч гектарів території. Це вузький скелястий каньйон на річці Південний Буг. Тут в XIX-XX століттях було зведено багато водяних млинів, частина з яких збереглася дотепер.

На сьогодні нацпарк «Бузький Гард» має офіційний статус об'єкту Смарагдової мережі Європи за рішенням комітету Бернської конвенції. Справа в тому, що тут знаходяться рідкісні у Європі види флори та фауни.

Національний природний парк «Бузький Гард»

Туристи також приїжджають сюди заради катання на байдарках та рафтингу на Мигіївських порогах, оскільки місцева водна траса є однією з найскладніших в Україні за рівнем сплаву.

В декількох метрах від неї знаходиться Радонове озеро, яке виникло на місці старого гранітного кар'єру. Вода в ньому дуже чиста, а його глибина сягає від 24 до 46 метрів. 

Раніше тут функціонував троллей, який знаходився на висоті 72 метри над водою. Однак в 2019 році одна з туристок отримала складну травму хребта, спускаючись на троллеї. Тоді 16-річна дівчина з Кіровоградської області вдарилася та перестала відчувати нижні кінцівки. З того часу туристи можуть тільки купатися в озері та стрибати зі скель різної висоти, оскільки підводних каменів в ньому не має.

Мигійські пороги
Водяний млин на території «Бузького Гарду»

Наступна локація – регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» (Миколаївський район). Він поєднує у собі узбережжя та прилеглі акваторії Тилігульського лиману. Вхід сюди вільний, однак з лютого 2023 року влада заборонила вʼїзд транспорту на територію парку. Таке рішення пов'язане з тим, що щодня заповідну територію проїжджає великий потік автівок, які прямують до місцевої устричної ферми. Тим самим вони знищують флору та фауну нацпаркуЗагалом тут можна відпочити на пляжі або відвідати устричну ферму.

Мінна загроза та окупація: які локації закриті для туристів

Неподалік парку «Тилігульський» знаходиться курортна зона Коблеве. Й хоча відкривати пляжі морського узбережжя області наразі не планується, певні локації в Коблеве все ж працюватимуть. Насамперед йдеться про бази відпочинку та басейни, кажуть в Управлінні з питань туризму та курортів Миколаївської ОВА.

Заборона відвідувати пляжі морського узбережжя області – рішення військового командування України, каже заступник голови ОВА з питань туризму Микола Марінов. Це повʼязано з загрозою детонації морських мін та потенційною висадкою ворожого десанту.

Росіяни вже намагалися висадити його в районі Коблево 25 лютого 2022 року. Однак тоді українські захисники відбили атаку ворога та знищили 25 російських десантників. Після цього росіяни періодично атакували Коблево ракетами та іранськими дронами «Shahed». Частину з них – збивали українські сили ППО, однак були й випадки влучання по відкритій території громади (останній стався у жовтні 2022 року, – прим.).

Готель у Коблево

Сьогодні ж через мінну загрозу обласна влада закликає не наближатися до пляжів Коблево. З початку війни були випадки детонації морських мін, які через шторм прибило до берегів курортної зони. На щастя, обходилося без потерпілих. Відповідна заборона також стосується розташованих поряд з Коблево морських курортів області: Морського, Лугового, Рибаківки та Чорноморки. За дотриманням такої заборони цього туристичного сезону стежитимуть співробітники Національної поліції Миколаївської області, каже Микола Марінов. 

Більш загрозливою є ситуація в курортному містечку Очаків на узбережжі Чорного моря. Місто потерпає від щоденних російських обстрілів. Росіяни завдають ударів як по його інфраструктурі, так і по акваторії громади. Таким чином вони намагаються перешкоджати включенню миколаївських портів до «зернової угоди», кажуть в оперативному командуванні «Південь». Тому наразі місто закрите для відвідування туристів та відпочинку на березі моря.

Неподалік від Очакова розташовані виноградники та виноробня Beykush. Вже за час війни виноробні вдалося потрапити до переліку найкращих вин світу за версією Decanter та продати 70% вин за кордон. Через близькість до лінії фронту відвідати виноробню сьогодні неможливо. 

«Ми розташовані так, що бачимо та чуємо майже кожен обстріл, все літає над виноробнею та виноградниками», – визнає в інтерв’ю LIGA.net виконавча директорка виноробні Світлана Цибак. Додає, що до виноградників снаряди, на щастя, поки не долітали, але кожна вибухова хвиля ще й як відчувається. 

виноробня Beykush

Лише за пʼять кілометрів від виноробні знаходиться тимчасово захоплена окупантами Кінбурнська коса. Саме з цієї території ворог обстрілює Очаківську та Куцурубську громади області. До війни Кінбурнська коса була одним з найпопулярніших місць серед туристів. Її часто називали «українськими Мальдівами» через кришталево чисте море, багатовікові ліси та рожеві озера.

Кінбурн

Туристи приїжджали сюди переважно у кемпінги, водночас на півострові також є й готелі. Росіяни не тільки обстрілювали територію Кінбурнської коси через що виникали лісові пожежі, але й замінували значну територію заповідної зони.

Розмінувати косу вдасться тільки після її деокупації та проведення там стабілізаційних заходів Силами оборони, каже заступник очільника ОВА Микола Марінов. Однак скільки це займе часу та наскільки швидко вдасться відкрити цю локацію для туристів – наразі невідомо.

Відновити туристичний потік Миколаївської області на рівень довоєнних часів наразі неможливо. Це насамперед повʼязано з близькістю розташування регіону до лінії фронту. Окупація, мінна загроза та обстріли заважають області провести повноцінний туристичний сезон. Однак після звільнення Херсона безпекова ситуація в регіоні дещо покращилась. Тому на відміну від минулого року, туристичний сезон на Миколаївщині-2023 все ж відбудеться.

Бойченко Юлія, «НикВести»

Читайте також: