• четвер

    12 вересня, 2024

  • 21.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 12 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 21.8° Похмуро

Чому квітень був аномально теплим і на яку погоду очікувати влітку в Миколаєві? Пояснюємо

Миколаїв, 8 квітня 2024 року, фото «НікВести» Миколаїв, 8 квітня 2024 року, фото «НикВести»

З початку квітня у більшості областей України стовпчики термометрів піднялися до аномально високих міток, встановивши нові температурні рекорди. За даними Укргідрометцентру, повітря на Миколаївщині прогрілося до 27 градусів тепла. Загалом фахівці фіксували перевищення показників від 1 до 6 градусів. Потепління на початку квітня відчули і миколаївці — люди охоче зняли куртки, а дехто навіть встиг відкрити пляжний сезон.

Тому чи виявиться травень спокійнішим у метеорологічних показниках, яким буде літо цього року і чи принесуть вітри в черговий пил із Сахари, читайте у матеріалі «НикВести».

Чому квітень був теплим у Миколаєві?

Наприкінці березня і майже весь квітень цього року відзначились надзвичайною хвилею тепла. Середня температура досягала позначки на день від 20 до 28 градусів тепла. Зокрема, з 8 по 10 квітня у Миколаєві було зафіксовано історичні температурні рекорди. За даними метеорологічних станцій у Миколаївській області було зафіксовано перевищення на тепла на 1-7 вище за денний максимум.

У коментарі «НикВести» представниця Миколаївського гідрометцентру заступник начальника Миколаївського обласного центру з гідрометеорології Валентина Гур'єва зазначила, що такі явища стають все більш поширеними, вказуючи на тренд потепління клімату. Вони зафіксували не лише рекорди у квітні, а й у січні та лютому.

— У квітні у Миколаєві було зафіксовано новий температурний рекорд, там три дні поспіль було до 27 градусів тепла. Це звичайне потепління клімату. У нас протягом цього року ми перевищували абсолютні рекорди і в січні, і в лютому, тобто це відбувається протягом року. Відбувається потепління клімату дійсно. У нас зниження мінімальної температури ми практично не фіксували у 20 столітті, а ось абсолютні максимуми у нас були не лише у квітні, а й у січні, — розповіли у гідрометцентрі.

Температурні рекорди України з 8 до 10 квітня. Статистика українського гідрометеорологічного центру Температурні рекорди України з 8 до 10 квітня. Статистика українського гідрометеорологічного центру
Температурні рекорди України з 8 до 10 квітня. Статистика українського гідрометеорологічного центру Температурні рекорди України з 8 до 10 квітня. Статистика українського гідрометеорологічного центру
Температурні рекорди України з 8 до 10 квітня. Статистика українського гідрометеорологічного центру Температурні рекорди України з 8 до 10 квітня. Статистика українського гідрометеорологічного центру

Синоптикиня Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха розповіла «НикВести», що високі температури, зафіксовані наприкінці березня та на початку квітня, пояснюються надходженням в Україну тепла з південно-західних широт.

— Такі температурні показники пов'язані не лише зі зміною клімату, а й, звісно, на це вплинули якісь локальні процеси. Також надійшла теплоповітряна маса, тому там були такі температурні показники, — зауважила Наталія Птуха.

Вона також зазначила, що підвищення температури може бути пов'язане зі змінами клімату, тому що зараз в Україні трапляються нетипові рекорди підвищення температури повітря, наприклад, для того чи іншого місяця, раніше за час 150-річного метеоспостереження в Україні не спостерігалося.

— Глобально, якщо розглядати, то зараз, звичайно, у світі багато відбувається кліматичних змін, і це, звичайно, найбільше вчені пов'язують із діяльністю людини. Насамперед це тануть льодовики, що додають талу опріснювану воду, і, відповідно, і температура змінюється, і океанічні течії також можуть змінюватися. Наскільки ми знаємо, океан — це кухня погоди, тому якщо там відбуваються глобальні зміни з температурою води в океані з течіями, то, звичайно, це впливає і на атмосферу. Для України це проявляється у тому, що більше хвиль тепла стає, ніж хвиль холоду, — розповідає Наталія Птуха.

У Миколаївському гідрометцентрі заявляють, що за останні 10 років в області зафіксовано потепління на 1 градус вище за кліматичну норму, а це означає, що більшість днів протягом місяця було значно тепліше, ніж звичайно.

— Нещодавно аналізували дані за 10-20 останніх років, і виявили, що кожні десять років у нас орієнтовно на 1 градус стає теплішим за кожні десять років. Старші люди знають і відчувають особливо ті, хто вирощує рослини, що вже, наприклад, одним рослинам потрібно прохолодніший клімат або більше води, — розповіла заступник начальника Миколаївського обласного центру гідрометеорології Валентина Гур'єва.

Ілюстраційне фото Ілюстраційне фото

Яку погоду чекати у травні та наступної весни

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповідає, що за розрахунками Європейського центру середньострокових прогнозів очікується, що середньомісячна температура у травні на півдні України може бути на 1-2 градуси вищою за кліматичну норму.

У Миколаївському гідрометеорологічному центрі для «НикВести» пояснили, що у травні буде тепло, але навряд чи буде спекотно. Середня температура може бути на кілька градусів вище за звичайну. Жодних аномальних температур ні надто високих, ні дуже низьких не очікується.

— У цьому немає закономірності, у нас були теплі березень та квітень, а от у травні вже помірна хвиля тепла та холоду, зараз ми очікуємо похолодання, а місяць може в межах температурної норми, але квітень був справді аномальним, — зазначили у гідрометцентрі.

Щодо того, чи буде весна наступного року такою ж теплою, синоптики поки що не можуть сказати, адже, наприклад, торішня весна не була спекотною, температури були в межах норми.

Синоптикиня Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха повідомила, що наступної весни в Україні очікується досить теплою. Вона наголосила, що спостерігається загальна тенденція підвищення температур, проте це не означає відсутність можливих холодних періодів.

— Ну, тенденція до цього є, але це зовсім не відкидає, що можуть бути затоки холоду. За ці останні десятиліття весни тепліше, це заздалегідь, але говорити, що постійно буде тільки за наростаючою, ми не можемо. Тобто десь може бути там нижча температура, десь потім знову вища. Немає таких прогнозів, щоб чітко сказати, що тільки буде вищою температура щороку, — прокоментувала Наталія Птуха «НикВести».

Ілюстраційне фото Ілюстраційне фото

Яким буде літо 2024 року у Миколаєві?

Метеорологи з Миколаївського гідрометцентру розповіли «НикВести», що літо цього року буде досить звичайним для нашого регіону. Очікується, що температура та опади коливатимуться, як завжди в літній період, без великих відхилень від звичного. Будуть теплі дні, прохолодні, а також можливі короткочасні дощі та сильні вітри.

— Літо буде звичайним, будуть хвилі тепла та холоду, проходитимуть фронти з локальними явищами, шквалами вітру, градами будуть якість спекотні дні аномальної спеки та прохолодніші дні, — зазначають синоптики.

Водночас Український гідрометцентр зазначив, що ще рано робити докладний прогноз для літа, оскільки певні аналізи буде проведено наприкінці травня. За словами Наталії Птухи, немає підстав стверджувати, що літо відрізнятиметься аномальною погодою. Точніші прогнози будуть надані після завершення аналізів кліматологічних даних та світових центрів наприкінці весни.

— Першого прогнозу на літо ми ще не маємо, він буде лише наприкінці травня — спираючись на дані кліматологів з Інституту гідрометеорології, або на дані світових центрів. Сказати, що це літо буде якимось там аномальним, допоки ми не можемо. Воно може бути яким завгодно, якщо чесно. Тобто зараз немає таких чітких прогнозів. Загальна тенденція, знову ж таки, є те, що справді стають температурні показники дедалі вищими, а, наприклад, у явищах вони можуть мати нерівномірний розподіл. В принципі, завжди влітку опади мають нерівномірний розподіл. Це характерно для теплих періодів, де може випасти за короткий період велика кількість опадів. В принципі, немає передумов говорити, що літо буде аномальним. Деякі аналізи будуть наприкінці весни зроблено, — розповіла Наталія Птуха.

Чи може Миколаївську область знову накрити пил із Сахари?

Наприкінці березня і у квітні України, зокрема Миколаївську область, «накрив» пил із Сахари, який також спостерігали у Німеччині, Франції та Швейцарії. Небо над частиною Європи забарвилося в жовтувато-оранжевий колір через найдрібніші частинки піщаного пилу, який вітер доніс з пустелі.

Фото піщаної бурі, яка прийшла до Греції з Африки Фото піщаної бурі, яка прийшла до Греції з Африки

Вранці 24 квітня мешканці Миколаєва отримали незвичайний «подарунок» від природи — дощ із пилом, який залишив брудні плями на автомобілях та вулицях міста. Синоптики пояснюють, що це рідкісне явище в Україні, яке зустрічається лише раз на кілька років. У миколаївському гідрометцентрі заявили, що не можуть точно передбачити, чи подібне явище повториться в найближчому майбутньому, оскільки пил з Сахари не має чіткої закономірності у своїй появі і не прогнозується заздалегідь.

— Неможливо повністю сказати, що влітку будуть подібні природні явища, це не прогнозовано, а тому закономірності немає у таких явищ. В Україні явища влітку — це грози, зливи, град, шквали. Це локальні явища, не по всій території, а подекуди, в окремих районах, при проходженні активних атмосферних фронтів. Такі явища бувають часто там кілька разів на місяць. Останніми роками у нас не було, але на Одещині місцями по Україні бувають смерчі. При потеплінні клімату такі явища можливі. Але на Миколаївщині ще не спостерігалося, — повідомили у миколаївському гідрометцентрі.

Ілюстраційне фото Ілюстраційне фото

Експерт з екології Інна Тимченко у коментарі для «НикВести» зазначила, що зміни клімату такі, як аномально високі температури та тривала посуха, дуже позначаються на біорізноманітності. За її словами, поширення посушливих періодів та різких змін погоди вже призвели до прискореного розквіту деяких рослин, але також можуть спричинити загибель інших видів.

— Аномально високі температури, як і інші прояви змін клімату, які ми можемо спостерігати, зокрема, це і значний період посухи, це і різкі зміни погодних умов, різкі зміни температури, вони, звичайно, дуже впливають на біорізноманіття. Зокрема, ми можемо спостерігати у нашому регіоні дуже ранній період, коли розцвіли первоцвіти. З іншого боку ми бачимо, що після високої температури, що відповідає літньому періоду, почалися холодніші періоди, температура знизилася і деякі види можуть таких перепадів температури не витримати. Наприклад, ми можемо спостерігати по Миколаєву, що багато видів дерев уже не можуть приживатися в наших умовах. Коли садять дерева, вони не виростають. Ми можемо спостерігати, коли висаджують кримські сосни, а вони погано прилаштовуються. Це також пов'язано зі змінами клімату, це ж висока температура, це те, що ми можемо побачити, те, що можемо відчути. А змінюється повністю місце існування. Тобто це впливає на всі процеси, — коментує екологія Інна Тимченко.

Аномально теплий квітень із високими температурами, що стали новими рекордами у багатьох областях України, спонукає нас звернутися до серйозних роздумів щодо потепління клімату. Прогнози на травень та найближчої весни свідчать про подальше підвищення температур, але без аномалій, хоча виключати короткочасні холодні періоди синоптики не радять. А ось літній період 2024 року фахівці прогнозують типові без значних відхилень від сезонних коливань.

Аліна Квітко, «НикВести»

Читайте також: