• вівторок

    17 вересня, 2024

  • 23°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 17 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Похмуро

«Стелі сипляться шматками». Чому дім на Шнеєрсона, 2 в Миколаєві покрився тріщинами і хто за це має відповідати

Замазані тріщини на будинку по вулиці Шнеерсона, 2 в Миколаєві, фото «НикВести»Замазані тріщини на будинку по вулиці Шнеерсона, 2 в Миколаєві, фото «НикВести»

Майже два місяці тому жителі будинку по вулиці Шнеєрсона, 2 в Миколаєві почали помічати величезні наскрізні тріщини на фасаді дому, всередині у підʼїздах та навіть у квартирах з новим ремонтом. Мікротріщини по будівлі фіксувались ще з 2016 року. Але за останній час ситуація докорінно погіршилась. На зміщення фундаменту могло вплинути два фактори: авіаудар по будівлі Миколаївської ОДА та прорив старих труб у підвалі дому, рівень води в якому досягла 40 сантиметрів.

На місці побували кореспонденти «НикВести», до яких звернулись жителі будинку.

Жителька дому Аліна живе у будинку зі своєю родиною вже 6 років. Дівчина розповідає, що нові тріщини почали зʼявлятись на стінах на фасаді дуже різко саме після виявлення витоку води на початку квітня. 

Підʼїзд та квартири, що покрились тріщинами, фото «НикВести»Підʼїзд та квартири, що покрились тріщинами, фото «НикВести»
Підʼїзд та квартири, що покрились тріщинами, фото «НикВести»Підʼїзд та квартири, що покрились тріщинами, фото «НикВести»
Підʼїзд та квартири, що покрились тріщинами, фото «НикВести»Підʼїзд та квартири, що покрились тріщинами, фото «НикВести»

«У березні ми просто всім будинком різко відчули, що у нас не зачиняються двері. І різко з'явилися такі тріщини. В цей період місто ще й було під атакою росіян. І ми почали думати, може це якась сейсмічна активність. І будинок, в принципі, не новий. Ми зібрались усім будинком, обговорювали цю проблему. Дійшли висновку, що навряд чи це від прильотів, яким би дім не був старим, але це надто далеко. І от тут зʼявилась думка про те, що це може бути від води», — розповідає Аліна.

Бомбосховище будинку, фото «НикВести»Бомбосховище будинку, фото «НикВести»

Як виявилось, жителі були праві. В одному з приміщень у бомбосховищі під будинком жителі виявили стіну з величезними плямами від води.

«І зрозуміли, що це дійсно десь витікає вода. Але місце витоку не знайшли, тому що у нас ключів від приміщення, де була стара котельня, не було. Ми просто перевірили все, що ми могли. 3 квітня приходили представники ЖЕКу, подивились бомбосховище, пройшлись по підʼїзду і сказали «Ну, це не до нас», — додала дівчина.

Підвал будинку, де раніше знаходилась котельня. Після прориву труби вода у ньому досягла 40 см, фото «НикВести»Підвал будинку, де раніше знаходилась котельня. Після прориву труби вода у ньому досягла 40 см, фото «НикВести»

Того дня представники управляючої компанії оглянули все, крім підвального приміщення, де і стався величезний прорив труби. Це виявили самі жителі, які почули звук води у підвалі, гуляючи увечері з собакою.

«Нам довелось вскрити це приміщення під сусідами, а там просто Ніагарський водоспад, 40 сантиметрів води стояло. Тут раніше була котельня, і там були труби, за якими мав слідкувати ЖЕК», — пояснює Аліна.

Замазані тріщини на будинку по вулиці Шнеерсона, 2 в Миколаєві, фото «НикВести»Замазані тріщини на будинку по вулиці Шнеєрсона, 2 в Миколаєві, фото «НикВести»
Замазані тріщини на будинку по вулиці Шнеерсона, 2 в Миколаєві, фото «НикВести»Замазані тріщини на будинку по вулиці Шнеєрсона, 2 в Миколаєві, фото «НикВести»

Але на заміну труб коштів в управляючої компанії не виявилось — близько 13 тисяч гривень мали зібрати самі жителі Шнеерсона, 2. За цей період стався прорив труби в другому підʼїзді, де підтопило вже саме бомбосховище. Тоді сума за заміну труб виросла на ще понад 10 тисяч гривень.

«За 6 років, скільки я тут, робіт по дому ніяких майже не проводилось. Як здали цей дім у 50-ті роки, з тих пір труби водопровідні так і стоять. Ніякого ремонту ми не бачили. Тобто у фонді дому є всього 4800 гривень. Це за скільки років накопили?»

Після замін труб ніяких інших робіт по дому управляюча компанія не проводила. Хоча, за словами мешканців, Департамент ЖКГ Миколаївської міської ради просив, щоб фахівці відслідковували рух тріщин, встановлюючи на них «маячки». Але і це зробили самі жителі.

На кожній люди наклеїли стікери з датою встановлення, щоб в подальшому розуміти, наскільки тріщини активні.

Маячки на тріщинах у підʼїзді від 3 квітня, 2024 року, фото «НикВести»Маячки на тріщинах у підʼїзді від 3 квітня, 2024 року, фото «НикВести»

Крім того, через зміщення фундаменту вхідні двері у більшості квартир не відчиняються.

«Довели дім до такого стану. Сказали, що платити за труби не будуть, ми придбали їх самостійно. Відкачати воду не захотіли, хоча їх попереджали, що труби течуть. Ось двері у мою квартиру. Зайти туди я не можу, вона зовсім не відкривається, двері перекосило. Мені доводиться заходити через двір. Тут перекос у 2 сантиметри, ні один замок цього не витримає», — каже місцева жителька.

Зайти до квартири з Адміральскої люди не можуть, адже двері перестали відчинятись, фото «НикВести»Зайти до квартири з Адміральскої люди не можуть, адже двері перестали відчинятись, фото «НикВести»

Жителі просять владу, зокрема і провести експертизу фундаменту, адже самі бетонні опори, на яких стоїть дім, також покрився тріщинами.

«Цю воду, що стояла тут, наші хлопці викачували її самостійно всю ніч. Воно все досі мокре та сире. Найголовніше для нас зараз зрозуміти, дім у безпеці чи ні. Три тижні текла вода, куда вона пішла? Вона ж могла вимити пустоти. Колони всі мокрі, у тріщинах. І вони в динаміці, вони стають ширші», — показує нам стан затопленого підвалу ще одна жителька Шнеєрсона, 2 Ольга.

Фасадна частина дому, що виходить на вулицю Адміральску, також у тріщинах. На останньому поверсі тріщина навіть почала переходити прямо у квартиру жительки. Не дивлячись на те, що її залили піною, вона продовжує розростатись.

Будинок на Шнеерсона з боку вулиці Адміральскої, фото «НикВести»Будинок на Шнеерсона з боку вулиці Адміральскої, фото «НикВести»

«Це не особливий будинок». Що каже ЖЕК?

Утриманням будинку на Шнеєрсона, 2 займається товариство з обмеженою відповідальністю «ЖЕК «Забота». Там кажуть, що не можуть займатися відновленням будинку, оскільки це вважатиметься капітальним, а не поточним ремонтом.

Управляюча компанія «ЖЕК «Забота», фото «НикВести»Управляюча компанія «ЖЕК «Забота», фото «НикВести»

«Тріщинам у будинку вже років 20», каже директор Олег Старєв. На питання, чи підтримував протягом цього часу ЖЕК безпечний стан будинку, він відповів, що фасадні роботи не належать до поточного ремонту будівлі. 

«У якому сенсі підтримував безпеку? Ви розумієте, що є поняття поточного ремонту, а є капітального? Ви знаєте, як складається проєктна документація тощо? Завдання ЖЕКу – це поточний ремонт. Фасадні роботи не належать до поточного ремонту. До цього відноситься заміна труб, роботи з опалення, каналізації, води, шифер десь щось замінити. Але глобально ЖЕК нічого не робить. За законом України про житлово-комунальні послуги, обов'язок капітального ремонту лежить на співвласниках будинку», – сказав Олег Старєв. 

Олег Старєв, директор «ЖЕК «Забота», фото «НикВести»Олег Старєв, директор «ЖЕК «Забота», фото «НикВести»

Однак, стверджує він, ЖЕК допомагає мешканцям будинку з поточними роботами – наприклад, заміні водопровідних труб. Проте мешканцям довелося самостійно збирати кошти на їх заміну. Це насамперед пов'язано з тим, що ЖЕК не має достатньо коштів на фінансування таких робіт, каже Олег Старєв. 

«Ми замінили трубу: допомогли працівниками та додали матеріалів. У нас на статті поточного ремонту було 4 чи 6 тисяч гривень. Ми купили на ці гроші матеріали, а мешканці – доклали решту суми. І ми все зробили, ніби як, ну, спільними зусиллями. Не можна сказати, що вони зробили», – сказав директор ЖЕКу.

Олег Старєв каже, що ситуація з будинком на Шнеєрсона, 2 не є особливою, оскільки більшість житлового фонду у центрі міста перебуває у такому ж стані.

«Усі будинки в Миколаєві такі. Це не особливий будинок. Центр весь такий самий. Радянська 3, Велика Морська 65, Велика Морська 67, Лягіна 29А. Там балкони руйнуються. А проблема тільки з Шнеєрсона, 2. Весь центр у вбитих балконах. Усюди все сиплеться. Дахи старі. Труби скрізь старі. Що ми хочемо від ЖЕКу? ЖЕК не всемогутній. Він не має мільярдів, щоб відремонтувати весь будинок. Якщо лише на ремонт даху треба мільйони, а на поточному ремонті у нас 4 тисячі гривень, то про що можна говорити?», – додав він.

Дім на Шнеєрсона, 2, фото «НикВести»Дім на Шнеєрсона, 2, фото «НикВести»

Департамент ЖКГ обіцяє техобстеження будинку

З'ясувати, що відбувається з будинком на Шнеєрсона, 2 обіцяють в Департаменті житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради. Для цього вони планують замовити технічне обстеження будівлі, каже заступник директора ДЖКГ Ігор Набатов. 

«Ми знаємо про цей будинок, люди дійсно зверталися до нас. Наш фахівець вже виїжджав, але, на жаль, не все зміг оглянути увесь будинок. До підвалу його з якоїсь причини не пустили. Ми проведемо техобстеження, але, знову ж таки, за інформацією управляючої компанії, така ситуація з будинком вже досить давно. Як вони кажуть – тріщини дійсно є, але вони замазують їх і поки що все добре. Ситуація така, але щоб зрозуміти причину, чому таке відбувається з будинком, буде замовлено техобстеження», – сказав Ігор Набатов.

Після цього, додав він, вже прийматиметься рішення про подальші роботи у цьому будинку. За потреби, його відновлюватимуть, каже Ігор Набатов. В Департаменті також припускають, що ситуація зі станом будинку могла погіршитися від російських ракетних ударів, які фіксувалися недалеко від будинку. 

«А далі вже будемо дивитися за результатами й приймати відповідне рішення. В ідеалі, звичайно, якщо буде необхідність робити ремонт, то рухатимемося в цьому напрямку. Це будинок, який не постраждав безпосередньо від прильоту. Чому говорю безпосередньо? Тому що він знаходиться недалеко від ЖК «Адмірал», недалеко від військової адміністрації, тож можна припустити, що його струхнуло. Але у будь-якому разі, його включають у план техобстеження. Найближчим часом можна буде побачити, що він у серії закупівель із технічного обслуговування», – сказав Ігор Набатов.

Над матеріалом працювали Юлія Бойченко та Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю онлайн-медіа «НикВести» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: