• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Валентин Бойко

Валентин Бойко

Координатор Николаевского регионального офиса реформ

Відповідь на звернення Аркадія Корнацького до селян

Гасла у пана Корнацького - як на першотравневій демонстрації. Саме так  у ті не такі вже далекі часи займались самоообманом, а також таврували всіх, хто прагнув до більш високого, ніж мав на той час.

Відверто, у зверненні пана Корнацького до селян - ні про що!  

Про які власні сподівання говорить автор звернення? Він ніколи не був прибічником реформ починаючи з діалогу в програмі "Чиста політика" з Юрієм Павленко (08.07.2015) й досьогодні. Це очевидно. Як очевидно й те, що його влаштовує законсервована в існуючій системі управління територіями БІДНІСТЬ та БЕЗПОРАДНІСТЬ громад. У фрагментарному, до маразму подрібненому адміністративно-територіальному устрої, відсутності бюджетної прозорості легше ловити рибку?

У чому  пан Корнацький вбачає обман? У тому, що перша на Миколаївщині обьєднана громада - Куцурубська - отримала державні повноваження й гарантовані державою податки, власні ресурси зросли у 4 рази. Успішно справляється з отриманими від держави повноваженнями. Наразі вже виконала річний бюджет. Продовжує об'єднуватись з суміжними Острівською, Дмитрівською, Солончаківською, Парутинською громадами Очаківського району. Але це правда!

Даруйте, кому ще передавати владні повноваження, якщо друга об'єднана громада за Перспективним планом - Галицинівська - тільки чекає на перші вибори. Більше за визначенням СПРОМОЖНИХ громад станом на 30.08.2016 Миколаївщина  НЕ МАЄ. 

Повторюю, спроможність громад встановлює ДЕРЖАВА (для цього існує Перспективний план). Передаючі владні повноваження держава має бути впевнена, що громади-отримувачі повноважень володіють достатніми ресурсами для існування та розвитку і здатні реалізовувати право на примус. 

Пану Корнацькому шкода сільських рад. З чого це? Але ж вони нікуди не подінуться. Вони залишаються в укрупненому вигляді на новій територіальній основі зі значно більшими повноваженнями і можливостями.  

Може він шкодує про їх самодостатність в новоствореному вигляді й про те, що НЕ 80-90% місцевих податків буде йти на утримання апарату рад, а тільки 10-15% - решта, левова частина, буде йти на місцевий розвиток. 

Може шкода, що громади врешті-решт почнуть ефективніше наповнювати бюджет, залучати позабюджетні кошти і не будуть залежати від "співфінансування" місцевих "князьків", які майже завжди діють з претензією на виключність.  

Щодо розпорядження землею та природними ресурсами. Складно, але обов'язково буде! В житті немає нічого стерильного. Певні труднощі завжди супроводжують складні процеси. Головне, щоб законодавці були послідовні,  виконували передвиборчі обіцянки та коаліційні домовленості.