• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Денис Жело

Денис Жело

Заступник голови РГК Бюро економічної безпеки України

Про роботу Бюро економічної безпеки

Для Бюро економічної безпеки України наступний рік має бути переломним та вирішальним в плані його становлення та перетворення в дійсно ефективний та корисний для держави та суспільства орган європейського зразка у сфері охорони економічної безпеки держави, який здійснює протидію економічним злочинам проти держави шляхом реалізації правоохоронної, аналітичної, економічної, інформаційної та інших функцій. 

Так, оновлений у межах другого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Міжнародним валютним фондом меморандум про фінансову та економічну політику з метою виділення їй наступних фінансових траншів має 12 нових структурних маяків, серед яких перезапуск Бюро економічної безпеки (БЕБ) до кінця червня 2024 року. Тобто необхідно внести суттєві зміни до Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» та перезавантажити роботу Бюро, а саме: 

• розробити відкритий, прозорий та конкурентний процес відбору керівництва та співробітників БЕБ;

• посилити вимоги до відбіркової комісії;

• запровадити контрактну систему для працівників;

• розробити механізм атестації співробітників. 

Ще спочатку запуску роботи Бюро РГК БЕБ надавала свої пропозиції щодо запровадження системних змін у роботі Бюро. https://t.me/zhelo_den/854

У результаті активної роботи РГК БЕБ з висвітлення у публічній площині проблемних питань в організації роботи Бюро з керівних посад звільнено «касирів» по напрямках. https://t.me/zhelo_den/777.   

Я зі своїми колегами брав участь у роботі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яку створено з причини наростання незадоволення суспільства роботою нового органу, а також завдяки зверненням членів РГК БЕБ до депутатів Верховної Ради України з висловлюванням чіткої та принципової позиції щодо недопустимості реалізації корупційних схем та непрозорості проведення конкурсів діючим керівництвом БЕБ. https://t.me/zhelo_den/830

У результаті проведеної роботи на даний час у Верховій Раді України зареєстровано два законопроекти з перезавантаження БЕБ. 

Спільними в них є пункти щодо проведення нового прозорого конкурсу на посаду керівника БЕБ (за значної участі в конкурсній комісії міжнародних експертів за прикладом НАБУ/НАЗК), атестація всіх чинних співробітників Бюро для оцінювання професійної компетентності, рівня знань та вмінь, професійної етики, доброчесності й наявності конфлікту інтересів. 

Це означає політичний крах для деяких керівників центрального апарату та територіальних управлінь, яких призначали розчерком пера, без конкурсів за спрощеною процедурою, та для нероб і корупціонерів, яких вони підтягнули до своїх команд. Вони ніколи не пройдуть відкритий та публічний конкурсний відбір. І вони це чудово усвідомлюють, тому робитимуть все, щоб дискредитувати та звести до нуля процес реформування Бюро.

Під час війни посади в БЕБ розпродувалися оптом і вроздріб. У Бюро заходив та заповзав увесь корупційний збрід та схемники часів Януковича, які займали керівні посади та грабували підконтрольні їм регіони. 

У деяких з них вже почалась неконтрольована істерія та паніка. Вони ще повністю не відбили свій «вхідний квиток», а тут можна вмить злетіти з посад. 

Є групи впливу, яким непотрібні системні зміни, їм потрібен бардак та беззаконня. Саме в такому середовищі їм комфортніше грабувати країну та бізнес. Вони будуть намагатися замилювати очі, проводячи косметичний ремонт, щоб зберегти в Бюро свої «касові апарати», яких вони протягнули на керівні посади заради особистого збагачення. 

Для мінімізації паніки серед аварійних схемників їм вливають в вуха заспокійливі байки, мовляв, не переживайте та спокійно святкуйте новий рік, не вчитуйтесь у ці інформаційні страшилки, жодних реформ не буде, ми всі залишаємося на місцях - «у темі і в долі». Їм начхати що своїми діями вони псують імідж нашої країни на міжнародному рівні під час війни - нажива понад усе. Головне досхочу нажерти свої морди і щільніше набити кишені. 

Це вам не допоможе. Зустрінемося на переатестації!