США схвалили передачу Україні F-16 з Данії та Нідерландів, — ЗМІ

США офіційно одобрили відправку в Україну американських винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів після того, як завершиться підготовка українських пілотів.

Про це повідомляє видання Reuters із посиланням на американського посадовця, ім'я якого не називається

Зазначається, що Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що США прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу F-16 Україні, щоб вона отримала винищувачі, коли пілоти пройдуть навчання.

Данія та Нідерланди, які очолюють авіаційну коаліцію, нещодавно надіслали США запит про надання відповідних гарантій.

Джерело Reuters розповіло, що державний секретар Ентоні Блінкен надіслав листи своїм датським та голландським коллегам із запевненням, що запити будуть одобрені.

«Цим листом я висловлюю повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовці українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16», — йдеться у листі Ентоні Блінкена, з копією якого ознайомилося видання.

За словами Ентоні Блінкена, схвалення запитів третіх сторін дозволити Україні «в повній мірі скористатися своїми нові можливості, щойно перший набір пілотів завершити навчання».

Раніше повідомлялося, що Румунія візьме участь у підготовці українських пілотів на F-16 та розмістить на своїй території майбутній регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів.

Раніше Румунія вже заявляла, що має намір відкрити регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів F-16. Центр буде доступним для партнерів Румунії в НАТО, а також для України.

Нагадаємо, що уряди України та Румунії одобрили проект угоди про відкриття нового міжнародного пункту пропуску, обмінявшись нотами.

View full version