Українці зможуть скористатися сертифікатом «єВідновлення» для першого внеску за іпотеку

Зруйнований будинок у Херсоні. Фото: Суспільне.ХерсонЗруйнований будинок у Херсоні. Фото: Суспільне.Херсон

Українці, які через війну втратили житло, зможуть використати житловий сертифікат «єВідновлення», щоб сплатити перший внесок за іпотеку за програмою «єОселя».

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.

«Розширюємо можливості єОселі для українців, чию домівку зруйнували росіяни. Більше не потрібно шукати дешевше житло — беріть кредит на нову домівку за програмою єОселя, а перший внесок повністю або частково покривайте сертифікатом єВідновлення», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кошти за сертифікатом бронюються на 30 днів. Якщо за цей час житло не купили, гроші потрібно перебронювати вручну в застосунку «Дія» через розділ єВідновлення — «Сертифікати на житло». Заява про іпотеку розглядається до 10 хвилин, а сповіщення про результат надійде в «Дію».

На урядовому порталі додається, що сертифікат можна використовувати для сплати першого внеску «єОселя», який за умовами програми має бути не менше 20% вартості житла. Якщо сума сертифіката менша за 20% вартості житла — різницю потрібно доплатити з власних коштів.

«Наприклад, ви отримали житловий сертифікат «єВідновлення» за знищене житло на 2 мільйони гривень. Проте квартира, яку хочете придбати, дорожча і коштує, припустімо, 3 мільйони гривень. Раніше в такому разі потрібно було доплатити із власних коштів або вибрати дешевше житло, а тепер можна взяти пільгову іпотеку за програмою «єОселя», — пояснюють в уряді.

Нагадаємо, що з початку дії програми «єВідновлення» мешканці Миколаївської області загалом отримали понад 1,3 мільярда гривень компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло.

Загалом жителі Миколаївщини написали 7597 заяв на компенсації за пошкоджене майно. З них наразі вдалося обробити 61% (4647 звернень).

А мешканці Херсонщини, чиє житло було пошкоджене або зруйноване через російські обстріли отримали понад 1,6 мільярда гривень на відновлення або купівлю нового житла.

Начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін зазначив, що загалом у Херсонській області налічують понад 30 тисяч пошкоджених та зруйнованих російськими боєприпасами об'єктів.

View full version