• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.9° Переважно ясно

Міжнародний суд ООН розгляне заперечення Росії у справі про геноцид в Україні

Міжнародний суд ООН розгляне другу справу за позовом України проти РФ «Про звинувачення у скоєнні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього».

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з позовом, Україна намагається довести, що Росія порушила Конвенцію 1948 року, оскільки Москва виправдовує своє вторгнення тим, що нібито запобігає «геноциду» росіян з боку Києва.

Росія вимагає припинення справи і заперечує проти юрисдикції Міжнародного суду ООН. Слухання, які триватимуть до 27 вересня, не розглядатимуть справу по суті, а зосередяться на юридичних аргументах щодо юрисдикції.

Україна вже подолала одну перешкоду: у березні минулого року суд виніс попереднє рішення на її користь. На підставі цього рішення суд зобов'язав Росію негайно припинити військові дії на території України.

Під час слухань суд також заслухає представників 32 інших держав, які підтримають доводи України про те, що суд має юрисдикцію для просування справи.

Конвенція ООН про геноцид 1948 року визначає геноцид як злочини, вчинені «з наміром знищити повністю або частково будь-яку національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку».

Як відомо, в Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії вже загинуло понад 9,6 тисячі мирних жителів, і ще понад 17,5 тисяч людей було поранено.

Читайте також: