• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.5°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.5° Похмуро

Орлик та Богославськ: запропоновано нові варіанти для перейменування Первомайську

У Первомайську комісія з найменування та перейменування об’єктів топоніміки запропонувала два нових варіанти назви для міста. Містян просять обрати між Богославськом та Орликом.

Про це повідомили у Первомайській міській раді.

Нагадаємо, що у міськраді вирішили зібрати якомога більше інформації, вивчити архівні матеріали, правові аспекти, попередньо проведені опитування серед громадськості, досвід міст, що вже пройшли процес перейменування.

На засіданні у четвер, 1 листопада, члени комісії вирішили представити на розгляд громадськості два варіанти: Орлик та нову назву Богославськ, де кожна буква у назві відповідає трьом частинам міста, а також назвам річок. Відтак: Б — Богополь; О — Ольвіополь; Г — Голта; О — Орлик; С —Синюха; Л — гіЛея; В — місто на Воді; С — Синюха; К — Кодима.

У міськраді зазначили, що будуть оголошені громадські обговорення, задля голосування за обрану назву. Після чого відбудуться послідуючі етапи обговорення і засідання комісії з питань найменування та перейменування об’єктів топоніміки. Назва, що отримає найбільше схвалення серед мешканців Первомайської громади буде винесена на затвердження сесії міської ради.

«Варто розуміти, що перейменування відбудеться в будь-якому випадку, згідно законодавства. Але залежить лише від згуртованості самих мешканців, чи це буде дійсно назва, що обрана громадою, чи це буде найменування здійснене без участі жителів Первомайська», — додали у міськраді.

Нагадаємо, що Миколаївщині рекомендують переглянути назви міст Первомайськ, Южноукраїнськ та 57 сіл через невідповідність стандартам державної мови. 

Після цього у Первомайську стартували громадські обговорення щодо перейменування міста. Містянам запропоновано обрати назву з  п’яти запропонованих варіантів:  Ольвіопіль, Богопіль та Голта, Ольвія або Першотравенськ. Опитування триває до 26 вересня. Наразі за Ольвіопіль проголосувало найбільше.

Читайте також: