• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

На Миколаївщині відходами руйнації засмічено 57 гектарів землі: експерт пояснив, чим це небезпечно

Станом на кінець листопада будівельним сміттям, утвореним внаслідок обстрілів, засмічено 57 гектарів території Миколаївської області.

Ці екологічні збитки склали 2,2 мільярди гривень, йдеться у статті «Ековідбудова півдня: куди зникають відходи від руйнації та чим корисний приклад Харкова», пишуть «НикВести»

Ситуація є небезпечною для довкілля регіону, адже таке будівельне сміття відрізняється від «класичного», розповів нам голова правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами, еколог-практик Кирило Косоуров. До такої сировини відноситься не тільки бетон та арматура, а й купа побутових речей та електричних приладів, що ускладнює його повторне використання. 

Експерт зазначає, що частина відходів містить токсичні речовини, які забруднюють повітря, ґрунт і підземні води. Наприклад, той же азбест, з якого у радянські часи виготовляли шифер, — належить до категорії небезпечних матеріалів.

— В такому випадку негативний вплив на довкілля помножується у рази, — додав Кирило Косоуров.

Відходи від руйнації стають небезпечними з моменту свого утворення, повідомляє еколог: «От прилетіла ракета, виникла пожежа і продукти горіння вже потрапляють в атмосферу. Далі утворюється і лежить сміття, його вимивають осади й все це потрапляє у ґрунти, а з часом — у водоносні горизонти».

Читайте також статтю «НикВести» «Проблема відновлення: як живуть миколаївці, домівки яких зруйнувала Росія».

Читайте також: