• вівторок

    17 вересня, 2024

  • 20.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 17 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.6° Похмуро

Арахамія хоче, щоб європейські бізнесмени домовлялись з мерами міст України і вкладали гроші в опалення

Давід Арахамія на конференції «Investing and Rebuilding Ukraine's Future» 27 травняДавід Арахамія на конференції «Investing and Rebuilding Ukraine's Future» 27 травня

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія запропонував іноземним бізнесменам вкладати кошти в розвиток децентралізованого опалення в українських містах. 

Про це Давид Арахамія сказав у понеділок, 27 травня на конференції, що проходить в Таллінні, пишуть «НикВести».

За його словами, що для опалення міста достатньо одного теплопункту. Їх будівництво допоможе перейти до децентралізованої енергетичної мережі та позбавитися вугільної промисловості. 

— Ви можете вкласти приблизно 5 мільйонів євро в одну теплоцентраль, щоб опалювати місто, це дає вам можливість зменшити інвестиції з тим самим прибутком. Центральна влада не може на це вплинути, тому ви можете домовитися з мером маленького міста і запустити свій проект, — сказав Давид Арахамія.

Під час свого виступу політик представив презентацію, в якій йшла мова про те, що на даний момент 90% житлового сектору України не відповідає європейським енергетичним кодексам енергоефективності.

Презентація Давида Арахамії. Скриншот з відеоПрезентація Давида Арахамії. Скриншот з відео

Проблеми з розробкою схеми теплопостачання у Миколаєві

У лютому 2019 року у Миколаєві презентували проєкт Demoukrainadh та схеми оновленого теплопостачання. Це мало б дозволити оптимізувати розподіл тепла у місті. А у травня того ж року заступнику директора департаменту енергетики міської ради повідомили про підозру у розтраті 750 тисяч гривень на створення схеми теплопостачання Миколаєва.

Виявилося, що департамент енергетики закупив за завищеною ціною послуги із закупівлі схеми теплопостачання міста. СБУ встановила, що у грудні 2018 року заступник директора Андрій Слободяник поставив свій підпис на акті приймання-передачі послуг, забезпечивши оплату 1,2 мільйона гривень на розробку схеми теплопостачання без фактичного виконання робіт.

У лютому 2023 року «Миколаївоблтеплоенерго» звернулося до мера Олександра Сенкевича з проханням створити робочу групу з розробки нової схеми теплопостачання міста.

Під час однієї з сесій міської ради підняли питання створення нової схеми енергоефективності за 15 мільйонів гривень. Однак для прийняття цієї пропозиції не вистачило голосів.

Наразі у міській раді сподіваються повернути у міський бюджет 1,2 мільйона гривень, які були витрачені у 2018 році на створення недійсної схеми теплопостачання в місті.

На початку травня департамент енергетики Миколаєва оголосив останній тендер для завершення проєкту NEFCO. На реконструкцію тепломереж планують витратити ще ₴4,6 мільйона гривень.

Читайте також: