• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

Екоактивісти облили супом шедевр Ван Гога за €86 млн

Учасники гурту Just Stop Oil вилили на картину «Соняшники» у Національній галереї в Лондоні томатний суп Heinz, критикуючи нові проекти з видобутку нафти та газу. Активістів затримано.

Двоє екоактивістів із групи Just Stop Oil облили томатним супом шедевр Вінсента ван Гога «Соняшники», що знаходиться в експозиції Національної галереї в Лондоні. Інцидент стався пізно вранці п'ятниці, 14 жовтня. На картину, яка оцінюється більш ніж у 84 мільйони доларів США (86 млн. євро), вилили дві банки супу Heinz.

За словами представників музею, рама зазнала незначних пошкоджень, проте саме полотно не постраждало. Обох активістів затримано. На місці працює поліція.

У Just Stop Oil ув'язали свій вчинок із вимогами до британського уряду негайно відмовитися від усіх нових нафтогазових проектів. «Криза вартості життя та кліматична криза обумовлені нафтою та газом», - заявили представники групи.

На запитання про мотиви такого вчинку учасниця акції відповіла: Що цінніше, мистецтво чи життя? Вас більше хвилює захист картини чи захист нашої планети та людей?». Також вони заявили, що акт вандалізму був частиною тривалої кампанії, спрямованої на те, щоб змусити уряд зупинити нові нафтогазові проекти.

Читайте також: