• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

До музейного фонду України передали викрадені росіянами культурні цінності

У Києві відбулася передача в музейний фонд України культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій країни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу

На зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» передали 14 артефактів. 

Найстародавніший з них — кам’яна частина сокири епохи енеоліту (приблизно V-III тисячоліття до нашої ери), найновітніший експонат за історичним віком — мечі періоду правління князя Святослава. 

Також були передані документи з описом артефактів — це квитанції, вилучені у громадянина Російської Федерації, котрий незаконно прагнув ввести їх до США.

Артефакти вилучені Митно-прикордонною службою США.

Тимчасово виконуючий обов'язки гендиректора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Осипенко повідомив, що ці предмети мають археологічне походження. 

— Археологія — це цінність, яка має прив’язку до місця, дуже важливим аспектом є з’ясування, звідки походять ці предмети. Можливо, це з існуючих або викрадених музейних колекцій або чорна археологія. Попереду ще велика робота зі з’ясування того, звідки походять ці предмети, — підкреслив Максим Осипенко. 

Він зазначив, що у майбутньому, можливо, ці предмети поповнять музеї в містах, які потребують поповнення своїх музейних колекцій, тому їх сьогодні передали на тимчасове зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». 

— Буквально вчора в Україну у співпраці українських правоохоронних органів, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства культури та інформаційної політики з відповідними партнерськими організаціями із США надійшла партія незаконно вивезених артефактів. Ідентифікація цих предметів відбувалась спочатку за фото, потім безпосередньо за участі експертів, — сказав тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, російські окупанти викрали з херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка картину відомого українського художника Давида Бурлюка.

Також загарбники викрали з Херсонського художнього музею три полотна художника-мариніста Івана Айвазовського, написані в 19 столітті.

Читайте також: