• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

У Миколаєві ще в двох школах облаштували укриття за кошти донорів: ціна одного близько ₴4 млн

У Миколаєві за кошти міжнародного донора в рамках проєкту Freedom Space відремонтували укриття ще у двох навчальних закладах.

Перевірити їх облаштування долучились міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич та народні депутати Олександр Гайду та Андрій Богданець, пишуть «НикВести».

Підвальні приміщення перетворили на повноцінні навчальні простори з належним освітленням, вентиляцією та санвузлами. Аби учні відчували себе комфортно під час повітряних тривог укриття облаштували проєктором, зручними м'якими меблями та різноманітними настільними іграми. Ремонт укриттів зайняв близько трьох місяців.

— В укриттях ми провели електрику, каналізацію. Тут є парти, стільці та пуфи для сидіння, проєктор. І вчителі та учні мають можливість під час повітряних тривог спускатися в комфортне, повністю обладнане укриття та продовжувати навчальний процес. Наразі ми закінчуємо облаштовувати 32 укриття по всій країні, бо діти — це наше майбутнє і важливо, щоб вони відчували комфорт при повітряних тривогах. До нас надходить дуже багато прохань аби допомогти з облаштуванням укриттів, але в Миколаєві ми зіткнулись з проблемою з пошуком підрядної організації аби облаштувати укриття, — розповів народний депутат України Андрій Богданець у рамках проєкту Freedom Space.

Зазначається, що в одному із навчальних закладів Миколаєва укриття може вмістити до 300 школярів, в іншій до 500 учнів.
 

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що влада готує місто до можливості відкриття шкіл, тому облаштовує в навчальних закладах найпростіші укриття.

— Ми використовуємо як бюджетні кошти, так і звертаємось до різного роду фондів, благодійників та нардепів. Нардеп Олександр Гайду разом зі своїм колегою Андрієм Богданцем вирішили нам допомоги з облаштуванням двох укриттів в Миколаєві. Тут не було використано бюджетних коштів. На жаль, ми не можемо навчати дітей у наших школах, бо ми досі знаходимось в області ураження балістичними снарядами. Але як тільки безпекова ситуація нам дозволить, діти будуть навчатись в офлайні і зможуть бути в безпеці саме в цих укриттях, — сказав він. 

Народний депутат Олександр Гайду заявив, що планує ще залучити кошти від інших благодійних фондів аби облаштувати ще три укриття в інших школах Миколаєва.

— Першочергово було завдання допомогти нашим школам, які по нашим прогнозам повинні були вийти з онлайн-навчання, облаштувати ще влітку укриття, щоб діти вже 1 вересня могли розпочати офлайн навчання. На жаль, зараз діти навчаються онлайн, але ми повинні бути готовими до навчання у школах. Разом з колегою Андрієм Богданцем ми зробили кроки, які допомогли облаштувати два укриття за допомогою його благодійного фонду. Ці школи знаходяться на моєму окрузі, ми спілкувалися з колективами у місті, представниками шкіл і вирішили саме тут облаштовувати укриття. Сьогодні ми вже бачимо, як виконанні роботи і дітям буде тут комфортно. Ми продовжуємо цей тренд і наразі співпрацюємо з іншими фондами, щоб облаштувати ще три укриття в інших школах, — резюмував він.

Всього на облаштування 32 укриттів в України було виділено 120 мільйонів гривень, до яких увійшли і два заклади в Миколаєві. Середня вартість одного подібного укриття становить близько чотирьох мільйонів гривень.

Нагадаємо, що в освітніх закладах Миколаєва продовжують облаштовувати укриття для школярів на період старту офлайн-навчання. Журналістам показали стан та готовність двох таких укриттів в ліцеї та гімназії Миколаєва. Також 25 жовтня міська влада показала, як за донорські кошти були облаштовані два нових укриття в одному з ліцеїв Корабельного району Миколаєва. 

Крім того, у житлових будинках Миколаєва до кінця року обіцяють відремонтувати 23 укриття. Наразі фахівці виконують роботи у двох об’єктах на проспекті Центральному.

Як відомо, Миколаївська область стала однією з шести областей України, де найгірший стан укриттів. За словами Віталія Кіма, найбільший відсоток занедбаних сховищ саме в обласному центрі.

Нагадаємо, що в Миколаєві на ремонт та оснащення укриттів з міського бюджету виділили понад 70 мільйонів гривень. Проте міський бюджет Миколаєва не отримає фінансування зі 102 мільйонів на ремонт захисних споруд у школах та дитсадках, які Кабмін виділив для Миколаївської області.

Читайте також: