• вівторок

    17 вересня, 2024

  • 19.5°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 17 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.5° Похмуро

Окупанти зносять у Маріуполі будинок, де була майстерня відомого монументаліста

У центрі тимчасово окупованого Маріуполя російські окупанти зносять будинок, де свого часу була майстерня українського художника-монументаліста Віктора Арнаутова.

Про це розповів радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

За його словами, окупанти розбирають «Будинок з годинником» на перехресті проспектів Миру та Металургів. У вежі цього будинку розташовувалася майстерня Арнаутова. 

— Усе, абсолютно все, що становить історичну цінність, перетворюють на попіл, — написав Петро Андрющенко.

Віктор Арнаутов народився поблизу Маріуполя 1896 року. Під час громадянської війни в росії 1917-1921 років воював на боці Добровольчої армії. Після поразки спочатку емігрував до Китаю, а пізніше переїхав до США. На чужині він захопився монументальним мистецтвом, почав працювати над фресками та панно.

Художник створив панно для метро та приміщення Всесвітньої бібліотеки в Сан-Франциско, викладав у Стенфорді й працював із мексиканським монументалістом Дієго Ріверою. 

В еміграції колишній «білий офіцер» захопився комуністичними ідеями. 1938 року Арнаутов навіть вступив до Комуністичної партії США, а того самого року в СРСР розстріляли його батька, який був священником.

1963 року, після виходу на пенсію та смерті дружини, Арнаутов повернувся до Маріуполя. У рідному місті він створив три робити, найвідоміша — «Підкорювачі космосу». Ця мозаїка розташовується на Будинку зв’язку, який теж зносять окупанти

Читайте також: