• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.2° Похмуро

У понівечену окупантами Білозірку на Миколаївщині повертається життя

У село Білозірка Первомайської громади Миколаївщини, понівечене російськими обстрілами, повертається все більше людей.

Про це розповів кореспондент «НикВести», який побував у населеному пункті.

Невдовзі після початку повномасштабної війни Білозірка знаходилася кілька тижнів в окупації в Березні. В село заходили колони ворожої техніки, використовуючи населений пункт для базування. Вже незабаром Сили оборони змусили росіян відійти з Білозірки, після чого окупанти час від часу обстрілювали село.

При цьому у населеному пункті майже протягом усієї війни вдалося зберегти централізоване водопостачання, газ та електроенергію.

Ворожими обстрілами зруйновано центр, суттєво пошкоджені школа, дитсадок, амбулаторія. Значних руйнувань зазнала будівля старостату.

Як розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай, наразі у селі проводять технічне обстеження будівель соціальної інфраструктури, після чого почнуть розробку проєктно-кошторисної документації для подальшого відновлення.

Також у селі близько 15 повністю зруйнованих будинків, ще сотня — пошкоджені. Місцева влада спілкується з донорами аби отримувати будівельні матеріали, місцевим мешканцям видають ремонтні комплекти та гуманітарну допомогу.

Наразі у селі, де до війни було десь 1350 людей, проживають близько 800. Це найбільший показник серед 11 сіл громади.

Фоторепортаж

Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Раніше «НикВести» показали як виглядають Тернові Поди після окупації.

Читайте також: