• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Треба зберегти культурну спадщину, — директор Миколаївського драмтеатру розповів, як заклад відновлюється після російського удару

У вересні минулого року Миколаївський академічний художній драматичний театр постраждав від російської атаки. У пам’ятку архітектури 19 століття влучила ворожа ракета С-300. Зараз драмтеатр поступово відновлюється та навіть приймає глядачів.

Про те, як заклад виправляє наслідки ворожії атаки, розповів у коментарі «НикВести» художній керівник театру Артем Свистун.

22 вересня 2022 року вибуховою хвилею було вибито вікна, пошкоджено стіни, зали та гримерки театру. Однак, найбільшої руйнації зазнали цінні античні скульптури, які зберігалися у театральному сквері: «Сатира» або «Діоніс античний» і «Муза». Не врятувало пам'ятки навіть те, що працівники закладу з перших днів війни намагалися вберегти скульптури та обкладали їх мішками з піском.

«Вони пережили Другу світову війну, але не витримали навали російської федерації. Тому треба їх зберегти як культурну спадщину для наших нащадків. Ми консультувалися з нашою спілкою художників Миколаївщини. Вони кажуть, що ці скульптури підлягають відновленню, але це великі кошти, адже монументи зроблені з цільного чавуну, а майстрів, які займаються такою справою, залишилося  у Миколаєві небагато, але вони все-таки є», — розповідає Артем Свистун.

Сьогодні театр поступово відновлюють та прибирають сліди воєнних злочинів РФ. Зараз на території закладу відбуваються ремонтні роботи, щоб зберегти цінну пам’ятку архітектури Миколаєва.

ФОТОРЕПОРТАЖ





Фото: Сергій Овчаришин

Читайте також: