• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Війна, люди, місто: на *8 Причалі презентували виставку «Візуальна історія Миколаєва»

В громадському просторі *8 ПРИЧАЛ в Миколаєві відкрилася виставка «Візуальна історія Миколаєва» про вплив війни на місто та морально-психологічний стан місцевого населення.

Відкриття пройшло в п'ятницю, 13 жовтня, передає кореспондент «НикВести».

Експозиція налічує роботи 20 авторів та авторок школи концептуальної та арт фотографії MYPH.

Виставка, як розповідають організатори, не обмежується документальною фотографією чи фоторепортажним напрямком. Натомість вона є мистецькою рефлексією, підкреслюючи, що фотографія це не лише спосіб реєстрації подій, але і мова, що може розповісти історію через емоції, кольори, форми і композиції.

Куратор та засновник школи, миколаївський фотограф Сергій Мельниченко розповідає, що проєкт має на меті зберегти та представити візуальний слід досвіду, через який пройшло місто, допомогти відновити його моральний дух.

— Це робота 20 наших учнів. Ми отримали грант на проведення даного заходу і ми дуже раді, що ми робимо це в Миколаєві і для миколаївців. Місто перебувало на лінії фронту досить довго і зазнало тяжких випробувань. Ми хотіли показати цей стан містян і вплив війни на Миколаїв. Всі роботи про наше місто і наш настрій сьогодні, — розказав Сергій Мельниченко в коментарі кореспонденту «НикВести».

Фотограф розповів також, що в січні команда планує проведення виставки в українському культурному центрі Парижу. Ймовірно деякі з робіт будуть на ній представлені. 

Зазначимо, що серед картин була представлена і робота фотографа «НикВести», учасника MYPH В’ячеслава Тешнера «Пошук себе в тумані війни» — вона і прикрасила афішу виставки.

Спонсорами виставки стали Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини, Стабілізаційний фонд культури та освіти 2023 року та Goethe-institut goethe.de.

З міркувань безпеки офіційну церемонію організатори не проводили. Вона працюватиме до 30 листопада з 15:00 до 19:00 кожного четверга, п'ятниці та неділі.

В рамках проєкту передбачено також проведення 5 публічних програмних заходів, про які детальніше оголосять сторінках @myph.art та @8prichal_mykolaiv в Instagram заздалегідь.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фоторепортаж: Аліса Мелік-Адамян

Читайте також: