• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.1° Мінлива хмарність

Блогер Пан Роман провів у Миколаєві історичну дискусію про революцію 1917-1918 років

Український блогер Роман Чихарівський, відомий як Пан Роман, зі співведучою історикинею Аліною Понипаляк провів історичну розмову «Революційна атмосфера в Миколаєві 1917-1918: як місто допомогло визволити Україну».

Захід проходив на сцені в укритті у Миколаївському академічному художньому драматичному театрі у рамках історичного проекту «Вулиця історії України» авторства видання «The Village Україна», передає кореспондент «НикВести».

Спікери разом з глядачами розвінчували міфи про «імперський Миколаїв», згадували відомих діячів та їхній вклад у розвиток країни. Основна тема дискусії — роль Миколаєва у створенні української державності.

Глядачі мали можливість поставити спікерам питання або ж поділитися цікавими фактами з історії міста. А для найактивніших учасників розмови організатори підготували заохочувальні призи — книги з історії України.

— Ми відвідуємо 5 міст, починали з Чернігова, потім були Суми, Харків, зараз ми у Миколаєві, завтра у нас Одеса. Це така ніби експедиція, розмова з місцевими, але основний фокус у нас саме на локальні історії міст, які ми відвідуємо. Найактивніших учасників ми винагороджували книжками українського історика, його прізвище Плохій, — розповів Роман Чихарівський.

Історикиня Аліна Понипаляк, яка, до речі, родом з Миколаєва, пояснила, чому місто стало одним з 5, що увійшли до проекту «Вулиця історії України».

— Ми розповідаємо ті сторінки історії про які мало хто розповідав, або ж спеціально радянська пропаганда, зараз російська, використовує у своїх наративах. Наш проект покликаний змінювати маркери «русского міра», щоб повертати українцям їх правдиву історію. Ми говорили про Миколаїв як місто, яке фактично стояло в авангарді української революції, яку роль він відіграв у порятунку України та її державності від більшовиків та білогвардійського руху, а також про те, чому Миколаїв є таким важливим стратегічним містом як у минулому, так і у сьогоденні, — сказала вона.

Фоторепортаж

Фоторепортаж: Сергій Овчаришин

Читайте також: