• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.8° Ясне небо

У НАТО побачили зміщення фокусу війни зі сходу на південь України

Фото: Reuters

Основні події війни поступово переміщуються зі східних регіонів України в південні області, де ЗСУ готують ресурси для контрудару по ворогу.

До такого висновку прийшли у аналітичному центрі при НАТО (Atlantic Council).

Радники Північноатлантичного альянсу називають битву за Херсон «подією міжнародного значення», яка визначить хід цієї війни.

 Якщо Україна переможе, це може стати початком кінця для мрій Володимира Путіна про нову Російську імперію, — йде мова у доповіді.

Перш за все, в Atlantic Council пишуть про тенденцію зміщення основних боїв на південний фронт.

— Найближчими днями географічний фокус російсько-української війни, схоже, зміниться зі сходу на південь, оскільки українські військові активізують зусилля зі звільнення Херсона. Розгортається кампанія по відновленню контролю над цим стратегічно важливим південноукраїнським містом, ймовірно, стане найважливішою операцією з часів битви за Київ і може стати вирішальною у визначенні остаточного результату війни. Підготовка до великого українського контрнаступу на півдні країни ведеться з травня. Після тижнів незначного просування в околицях, у результаті якого українські сили звільнили понад п’ятдесят міст і сіл, тепер усе більше відчувається, що битва за Херсон ось-ось розпочнеться. Перемога України мала б величезні психологічні та практичні наслідки для обох сторін. Це продемонструвало б міжнародній аудиторії, що українська армія більш ніж здатна змусити Росію відступити з добре встановлених оборонних позицій і переконати партнерів України продовжувати надавати військову та фінансову підтримку. Тим часом поразка в Херсоні була б особисто принизливою для Володимира Путіна та спровокувала б подальшу деморалізацію в рядах його виснажених сил вторгнення, — наголошують в аналізі.

У центрі при НАТО також вказують на хірургічну точність українських ударів по ворожій логістиці навколо Херсона.

— З початку липня українські військові розгорнули свій зростаючий арсенал далекобійної артилерії та високоточних реактивних систем HIMARS, щоб знищити десятки російських командних пунктів і баз постачання боєприпасів на півдні України. Нещодавно українські сили обстріляли мости через річку Дніпро, які служать рятувальним кругом для військ Путіна в Херсоні. Відтоді Росія запустила імпровізовану поромну переправу, що свідчить про те, що головний міст у самому Херсоні справді більше не може підтримувати військовий рух, — акцентують в Atlantic Council.

Аналітики НАТО також нагадують союзникам України, що допомога ЗСУ повинна лише зростати, якщо вони хочуть побачити перемогу.

— Україні відчайдушно потрібна нова перемога, щоб пожвавити військові зусилля. Героїчність країни протягом першого місяця бойових дій викликала захоплення у глядачів і переконала західних лідерів, що Україна гідна серйозної підтримки. Однак після української перемоги в битві під Києвом послідували місяці повільного, але стабільного просування Росії на сході. Оскільки втома від України зростає, а міжнародні заклики до компромісного миру зростають, життєво важливо продемонструвати, що Росію все ще можна перемогти на полі бою, — підсумували у військовій експертизі.

Як повідомлялося, у Бундесвері охарактерезували вимушені маневри росіян на півдні як «перемогу української стратегії».

Читайте також: