• пʼятниця

    20 вересня, 2024

  • 21.7°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 21.7° Ясне небо

Рада закликала ООН і країни Європи визнати дії РФ на ЗАЕС актом ядерного тероризму

Верховна Рада закликала ООН, ЄС, Європейську Раду, ОБСЄ, парламенти та уряди держав-членів МАГАТЕ засудити ядерний тероризм Російської Федерації на Запорізькій атомній електростанції.

Відповідний проєкт постанови №7667 народні депутати підтримали на пленарному засіданні Верховної Ради у понеділок, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

— Верховна Рада закликає парламенти та уряди держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії визнати дії Російської Федерації з окупації ЗАЕС, її мінування та обстрілу такими, що ставлять під загрозу безпечне існування світу, актом ядерного тероризму, — наголошується у зверненні.

Нагадаємо, на території ЗАЕС 11 серпня було виявлено димову хмару — в «Енергоатомі» повідомили, що окупанти тричі за сьогодні обстріляли Запорізьку АЕС і прилеглу територію.

Раніше йшлося, що на порядку денному Ради Безпеки ООН має стояти лише одне питання — про негайне виведення окупантів із ЗАЕС та їхню відповідальність за скоєні злочини.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив, що російська армія умисно запускає крилаті ракети над українськими АЕС, таким чином продовжуючи ядерний тероризм. Обстрілючи Запорізьку АЕС, Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію. Її наслідки можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

Пізніше стало відомо, що російські війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію для пропаганди.

Читайте також: