• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.9° Переважно ясно

Примусове насадження громадянства РФ жителям окупованих українських територій на півдні є злочином, — Міграційна служба

Примусова російська паспортизація громадян України, які проживають на території тимчасово окупованих Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей, є злочином.

Позиція України у даній ситуації залишається незмінною – всі українці, яких змушують отримувати російські документи, є громадянами України, кажуть в Державній міграційній службі України. 

— Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні, адже суперечить принципам і нормам міжнародного права та є прямим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, – йдеться у повідомленні.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлює, що будь-який акт, виданий на тимчасово окупованій території незаконними органами, є недійсним і не створює правових наслідків. Крім того, зазначеним Законом встановлено, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства РФ не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства нашої держави.

— У даному контексті важливо розуміти, що паспортизація РФ є злочином, адже під питанням стоїть існування України. Так званий «паспорт» РФ – це, передусім, токсичний документ, який несе загрозу для нашої країни і для кожного, хто бере його до рук, – повідомляють у Службі.

Там зазначають, що український паспорт нового зразка, на відміну від паспорта громадянина РФ, відповідає найсучаснішим міжнародним стандартам у сфері безпеки документів. Натомість так званий «паспорт РФ» навіть у країні-агресорі вважається сурогат-документом. Він відрізняється від тих, якими документують росіян на території РФ, завдяки певному маркуванню, за допомогою якого його легко впізнати.

— Виданий на тимчасово окупованих територіях України «документ» не дає людям, що його отримують, тих же законних прав, які мають росіяни на території РФ. Звісно, такі дії РФ є навмисними, бо навіть Росія не довіряє тим, кого поневолила чи окупувала. Навіть для них «нові співгромадяни» не є «росіянами», а лише «зрадниками», – йдеться у повідомленні.

У Службі також радять українцям не поспішати з отриманням паспорту громадянина РФ: «Відтак, людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, слід не поспішати отримувати «папірець» від РФ або намагатися відтермінувати отримання такого «документа» настільки, наскільки це можливо».

Передусім, кажуть у Службі, отримання російського «паспорта» робить людину безправною. Такий «документ» автоматично дає своєму власнику «підставу» для мобілізації у російську армію, а отже – дуже реальну перспективу стати «гарматним м’ясом» у перших ешелонах наступальних угруповань. Крім того, наявність російського «паспорта» є ризиком бути депортованим: «І, повірте, що  не до Пітера чи Москви, а для заселення депресивних районів Сибіру, Зауралля, Далекого Сходу тощо». 

— Тож, якщо у вас стоїть вибір між тим, отримувати цей «документ» чи ні, або виїжджати з тимчасово окупованої території чи залишатись, – краще не брати і виїжджати! Таким чином ви не лише допоможете Збройним силам України скоріше визволити нашу землю, а й збережете своє життя, завадивши ворогу використати вас як «живий щит», – йдеться у повідомленні. 

Водночас у Службі застерігають українців зберегти свій паспорт та ні  в якому разі не віддавати його окупантам: «Адже це лише ваш документ, який підтверджує ваше громадянство та визначає вашу приналежність до держави Україна».

Нагадаємо, що у квітні 2022 року близько 12 тисяч українців «в екстреному порядку» прийняли до громадянства Росії.

Читайте також: