• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

«З ними треба закінчувати», — захисники Миколаєва вимагають негайної декомунізації в місті

Захисники Миколаєва вимагають знесення у місті пам'ятників, повʼязаних з історією й культурою Росії та СРСР

Про це вони розповіли у сюжеті ТСН. 

Наразі у Миколаєві знаходиться 36 пам'ятників, дощок та погрудь, які прославляють радянський режим, зазначається у сюжеті.

Боєць Ілля Зелінський переконаний, що таких пам'ятників не має бути у місті, яке він захищає з побратимами і яке зараз тримає Південний фронт.

— З ними треба закінчувати, як треба закінчувати з епохою постправди, коли ми чорне називаємо білим. Абсолютно ворожий до української держави елемент, пам'ятаємо, чим вони займалися у 1917 році, – говорить він.

Зокрема, військовий наводить приклад «пам'ятника будьонівцю», який розташований поряд зі знищеним росіянами готелем «Миколаїв». Цей монумент, а разом із ним ще 25 барельєфів та погрудь потрапляють під закон про декомунізацію, але все ще стоять. Його існування виправдовують тим, що він начебто вшановує пам'ять полеглих правоохоронців.

— А коли на часі (зносити пам'ятник, – прим.)? Ідеального часу ніколи не буде. Давайте тоді шанувати всіх катів, всіх вбивць прабатьків, бо вони на пам'ятниках були або барельєфах, – обурюється Ілля.

Далі журналісти показують барельєф Григорія Потьомкіна у центрі Миколаєва. Ще один захисник міста Олексій переконаний, що Миколаїв має позбутися колоніальної спадщини.

— Це найстаріше місто, яке згадується в писемних джерелах, яке відношення грицько нечесаний має до міста Миколаїв, а саме до його заснування, якщо це місце було за 1000 років до його народження. Тут завжди жили люди, це частина вигаданої історії, яку почала творити імператриця Катерина, – наголошує Олексій.

На вулиці Шевченка знаходиться барельєф Олександру Пушкіну, на меморіальній дошці якого вказано, що колись на цьому місці стояв будинок і тут Пушкіну поміняли коней. Олексій переконує, це навіть принизливо – вшановувати таку подію.

Водночас деякі місцеві проти знесення пам'ятника Олександру Пушкіну, оскільки вважають, що більша загроза місту не від нього, а від колаборантів. Тим часом Олексій обіцяє, якщо найближчим часом «совєцькі та імперські пам'ятки» не прибере місцева влада, доведеться відволіктися від оборони військовим і зайнятися декомунізацією власноруч.

Нагадаємо, що у травні 2022 року в Миколаєві зник пам'ятник російському поетові Олександру Пушкіну, розташованому на вулиці Пушкінській. Пізніше міський голова повідомив, що пам'ятник прибрали комунальні служби.

Читайте також: