• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Пограбування російськими силами музеїв у Херсоні є воєнним злочином, — HRW

Російські військові сили й цивільні особи, які діяли за їхнім наказом, розграбували тисячі цінних артефактів і творів мистецтва з двох музеїв, собору й національного архіву в Херсоні, перш ніж залишити місто після 8-місячної окупації.

Про це повідомила 20 грудня правозахисна організація Human Rights Watch.

— В останні дні окупації Херсона російські війська завантажували картини, золото, срібло, давньогрецькі артефакти, релігійні ікони й історичні документи на вантажівки, що прямували на підконтрольні Росії території. Ці систематичні крадіжки були організованою операцією з викрадення в українців їхньої національної спадщини і становлять воєнний злочин, за який грабіжники мають бути притягнуті до відповідальності, – заявила Белкіс Вілле, заступниця директора з питань криз і конфліктів Human Rights Watch

Від 24 лютого російські війська, як повідомляється, пограбували щонайменше п’ять інших культурних закладів на півдні України – випадки, які прирівнюються до воєнних злочинів, заявила HRW.

Нагадаємо, під час окупації росіяни пограбували декілька музеїв Херсонської області. В художньому музеї збереглася одна з ікон Миколи Чудотворця.

Читайте також: