• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.4°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.4° Ясне небо

Естонія закликала звільнити росіян з Ради Європи

Очільник естонського Міністерства закордонних справ Урмас Рейнсалу закликав Раду Європи звільнити російських громадян, які все ще працюють в органах ради. 

Свій лист міністр опублікував у Twitter.

Звернення адресоване генсекретарю Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич та чинній президентці Комітету міністрів РЄ і очільниці МЗС Ісландії Тордіс Колбрун Гільфадоттір. 

Естонський міністр закордонних справ написав у листі свої застереження з приводу того, у Раді Європи досі працюють багато росіян.

За його словами, неприйнятним є той факт, що громадяни РФ продовжують працювати в організації після виключення з неї Росії. При чому росіяни працюють в РЄ в той час, як РФ продовжує війну проти України.

— Це дискредитує організацію, яка створювалася для просування наших спільних цінностей – прав людини, демократії та верховенства права у Європі. Також не можна недооцінювати ризик зовнішнього тиску на таких працівників. Тож потрібні додаткові кроки, щоб зберегти довіру до Ради Європи, – наголосив він.

Очільник МЗС Естонії закликав активізувати обговорення і вважати питання невідкладним. 

— Не можна допустити, щоби ця проблема дискредитувала саміт лідерів держав та урядів Ради Європи, що проходитиме 16-17 травня. Лідери повинні мати можливість зосередитися на майбутньому організації та конкретних кроках задля покращення захисту прав людини на всьому континенті, – зазначив він.

Нагадаємо, уряд Естонії підтримав пропозицію міністра оборони Ханно Певкура направити Україні черговий пакет військової допомоги, який цього разу складається, зокрема, зі снайперської зброї та обладнання для спецпідрозділів.

Читайте також: