• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.2° Ясне небо

Україні потрібно щонайменше 5 тисяч фахівців для розмінування, — Резніков

Україна потребує щонайменше 5 тисяч фахівців для розмінування своїх територій. На повне очищення країни від вибухонебезпечних предметів може піти 30 років.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков на брифінгу у Медіацентрі Україна — Одеса.

— Мінімум 5 тисяч українських фахівців нам знадобиться, які будуть займатися розмінуванням. І це з розрахунком, що будуть приходити фахівці з інших країн, — сказав він.

Міністр відзначив досвід Хорватії, у якій війна закінчилася 28 років тому, але дотепер територія країни не повністю розмінована. У середньому на рік хорвати можуть розмінувати 50 квадратних кілометрів.

— А у нас війна ще триває. Якщо рухатися темпами Хорватії, то на повне розмінування піде 30 років, — зазначив Олексій Резніков

Однак він додав, що, використовуючи сучасні технології, цей процес можна буде скоротити.

За словами Олексія Резнікова, обладнання для розмінування зокрема надає і Данія. Під час візиту данського міністра оборони Троелса Лунда Поульсена вони з Олексієм Резніковим обговорили можливість розширення співробітництва у цій галузі. 

Нагадаємо, що на Миколаївщині залишаються замінованими понад 800 тисяч гектарів деокупованих територій. Є села, в які ще не повернулися мешканці, тому їх піротехники ще навіть не розпочинали обстежувати.

Читайте також: