• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.2° Похмуро

Журналісти через суд отримали від міськради Миколаєва дані про зарплати Сєнкевича та заступників

Центр журналістських розслідувань «Нікцентр» через суд зміг отримати від міської ради Миколаєва відповіді на запит стосовно зарплат, премій та інших доплат, які у 2022 році отримали міський голова Олександр Сєнкевич, його заступники та помічники. 

Про це свідчить стаття журналістки видання «Нікцентру» Оксани Орсач «Премії, надбавки і допомога на оздоровлення: яка зарплата у міського голови Миколаєва та його заступників».

Відомо, що у січні видання звернулось із запитом до Миколаївської міськради з проханням надати інформацію про зарплатню керівництва міста, проте міська рада не надала даних, посилаючись на воєнний стан. Видання звернулось із позовом до Миколаївського окружного адміністративного суду, який у квітні ухвалив рішення, яким зобов’язав міську раду надати запитувану інформацію.

«Дізнатися, які заробітні плати у Миколаївській міській раді нараховували очільнику міста та його заступникам, вдалося далеко не з першого разу. Кілька разів журналістам Центру чиновники відмовляли у наданні відповіді на запит через формальні причини. Згодом зʼясувалося, що у мерії зникла комп’ютерна техніка та інші цінні речі на майже 3 мільйони гривень, серед яких був і комп’ютер бухгалтера, де зберігали дані про нарахування виплат працівникам. Після позову журналістів Центру суд зобов’язав чиновників надати інформацію про заробітні плати. Тож у міськраді знайшли дані про зарплати, незважаючи на зниклий комп’ютер», - йдеться у матеріалі.

Згідно з відповіддю на запит журналістів, під час повномасштабного вторгнення перший заступник міського голови Віталій Луков отримував зарплату від 48 до 80 тисяч гривень. Найбільше виплат, а саме 115 тисяч гривень, він отримав у серпні 2022 року завдяки допомозі на оздоровлення – 57 тисяч гривень. Ще одну допомогу, 14,6 тисячі гривень для вирішення соціально-побутових питань, Віталій Луков отримав на початку минулого року. 

Оклад першого заступника миколаївського мера складає 14,6 тисячі гривень. Також Віталію Лукову щомісячно нараховували премію 12-43 тисяч гривень та надбавку 12-18 тисяч гривень.

Заступник з питань житлово-комунального господарства та будівництва Сергій Коренєв протягом 2022 року поєднував цю посаду з посадою директора міського департаменту ЖКГ. Чиновник щомісяця отримував 20-28 тисяч гривень премії та до 20 тисяч гривень надбавки. Загалом заробітна плата Коренєва складала від 52 до 62 тисяч гривень.

У листопаді минулого року Коренєв звільнився з департаменту ЖКГ, однак це не позначилося на його платні. Він отримав 79 тисяч гривень у грудні та 48 – у січні 2023 року. З цієї суми премія склала 45 та 23 тисяч гривень відповідно.

«Протягом повномасштабного вторгнення отримували премії та допомогу на оздоровлення й інші заступники міського голови Миколаєва», - зазначає «Нікцентр».

Заступнику міського голови з гуманітарних питань Анатолію Петрову протягом 2022 року нараховували 53-113 тисяч гривень заробітної плати.

Крім окладу в розмірі 14 тисяч гривень, чиновник отримував щомісячну премію, зазвичай 16-19 тисяч гривень. Однак у грудні заступника мера преміювали на 43 тисяч гривень.  Крім цього, Петров щомісячно отримував 17,6 тисячі гривень надбавки, а також одноразово 55 тисяч гривень допомоги на оздоровлення у серпні.

З середини 2021 року посаду заступника з питань енергоефективності та впровадження інноваційних технологій займав Дмитро Лазарєв.  На початку повномасштабного вторгнення він мобілізувався до війська, тож з березня йому нараховували середню зарплату на цій посаді – 63-66 тисяч гривень. У липні Дмитро Лазарєв звільнився з посади заступника міського голови Миколаєва. 

Зарплата заступника з земельних питань Юрія Андрієнка складала протягом минулого року 48-81 тисяч гривень, з яких оклад 14 тисяч гривень. Також Юрій Андрієнко щомісячно отримував 12-37 тисяч гривень премії та близько 20 тисяч гривень надбавки, винятком став період з травня до серпня, коли чиновник був на лікарняному. В липні Юрій Андрієнко отримав 14 тисяч гривень матеріальної допомоги.

У лютому 2022 року міському голові Миколаєва Олександру Сєнкевичу нарахували 57 тисяч гривень заробітної плати. Приблизно такою ж вона залишалася до кінця року. Оклад в розмірі 16,4 тисячі гривень регулярно доповнювали надбавки, в середньому 19 тисяч гривень кожного місяця.  

Щомісячна премія мера протягом року війни складала 15-32 тисяч гривень. У серпні він отримав додаткові 76,4 тисячі гривень у якості оплати планової відпустки та допомоги на оздоровлення, тобто за місяць йому нарахували 113 тисяч гривень. 

Приблизно таку ж зарплату, як у 2022 році, Олександр Сєнкевич отримував і в попередні роки. У 2021 році меру Миколаєва в середньому нараховували 56 тисяч гривень, що в 2-3 рази більше, ніж було у міських голів Одеси та Херсона.

Читайте також: