• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Або придатний, або непридатний, — Лубінець запропонував прибрати термін «обмежено придатний»

В Україні пропонують прибрати термін «обмежено придатний» до військової служби і ділити призовників тільки на придатних і не придатних.

Про це ефірі телемарафону сказав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, на засіданні Ради національної безпеки та оборони він дав рекомендації врегулювати питання «обмежено придатних», «непридатних» чи «повністю придатних» через військові професії.

— Рішення таке, що потрібно прибрати це «обмежено придатний». Громадянин має бути або придатний до виконання військової служби або не придатний. Якщо в силу свого здоров’я людина не придатна до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій і в нього є, наприклад, проблеми з хребтом. Але він може бути в штабі або в складі ракетних військ, може займатись IT військовим напрямком. Тобто все це треба врегулювати», — сказав Дмитро Лубінець.

Уповноважений проінформував, що в Україні часто фіксуються випадки, коли здорові чоловіки потрапляють в категорію «непридатних», водночас людей з очевидними і довготривалими проблемами зі здоров’ям відносять до категорії «обмежено придатні».

— Таким чином потрібно показати громадянину, що якщо він придатний, але в нього є проблеми зі здоров’ям, то він придатний для проходження служби в таких-то військах, які, наприклад, не пов’язані з передовою, — пояснив він.

Лубінець додав, що це має бути прозорий та максимально цифровізований для громадян та лікарів процес.

Нагадаємо, медичні сили ЗСУ розʼяснили зміни у переліку хвороб для оцінки придатності військовозабовʼязаних.

Читайте також: