• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.2° Похмуро

«Україна хоче і готова до діалогу і переговорів з Росією», — МЗС Китаю про зустріч Кулеби з Ван Ї

Зустріч Дмитра Кулеби та Вана Ї. Фото: МЗС КитаюЗустріч Дмитра Кулеби та Вана Ї. Фото: МЗС Китаю

У середу, 24 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся з міністром закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван Ї.

Як повідомили у пресслужбі МЗС Китаю, вони говорили про «досягнення справедливого та тривалого миру».

Китайська сторона називає повномасштабне вторгнення Росії в Україну «кризою в Україні» і виражає готовність допомогти вирішити її.

За даними пресслужби МЗС Китаю, у ході зустрічі Дмитро Кулеба заявив про готовність до переговорів із Росією, але вони мають бути «виваженими і предметними».

«Українська сторона високо цінує позитивну та конструктивну роль, яку відіграє Китай у сприянні миру та підтримці міжнародного порядку. Українська сторона надає великого значення позиції китайської сторони та уважно вивчила «Консенсус з шести пунктів» Китаю та Бразилії щодо політичного врегулювання української кризи. Українська сторона хоче і готова до діалогу і переговорів з російською стороною. Переговори, безумовно, мають бути виваженими і предметними, спрямованими на досягнення справедливого і тривалого миру. Сторони також обмінялися думками щодо міжнародних та регіональних питань, які становлять спільний інтерес», — йдеться у повідомленні.

Зустріч Дмитра Кулеби та Вана Ї. Фото: МЗС КитаюЗустріч Дмитра Кулеби та Вана Ї. Фото: МЗС Китаю

Також Дмитро Кулеба та Ван Ї говорили про співробітництво та посилення відносин.

«Обидві сторони повинні повною мірою відігравати роль механізму співпраці між двома країнами та зміцнювати практичну співпрацю в різних сферах. Китайська сторона продовжуватиме розширювати імпорт продовольства з України та працюватиме разом для підтримки безперебійних логістичних коридорів та міжнародної продовольчої безпеки. Ми вдячні за допомогу, надану українською стороною для евакуації китайських громадян, особливо іноземних студентів, на початку конфлікту, і сподіваємося, що українська сторона продовжить вживати ефективних заходів для забезпечення безпеки китайського персоналу та організацій в Україні», — додали в МЗС Китаю.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23-25 липня перебуватиме у Китаї щоб провести переговори щодо двосторонніх відносин і шляхів до справедливого миру на тлі російської агресії.

Нагадаємо, що колишній президент США Дональд Трамп, після розмови з президентом України Володимиром Зеленським, заявив про своє бажання організувати переговори між Україною та Росією

Також нагадаємо, на початку липня радники Трампа представили йому свій план припинення війни в Україні. Він передбачає, що Трамп може зупинити постачання військової допомоги Україні, якщо та відмовиться від мирних переговорів, натомість Москву попередять, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки Києва.

У штабі Трампа розповіли, що пріоритетом його потенційного другого терміну буде якнайшвидше закінчення війни між Росією та Україною.

В свою чергу більш ніж половина громадян України вважають, що укласти мирну угоду з РФ можна лише повністю деокупувавши територію України.

У липні цього року президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не може погодитись на невідкладне перемир'я, адже не довіряє главі країни-агресорки Росії. Він підкреслив, що не можна просто говорити про припинення вогню, потрібний план.

23 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що війна Росії проти України має закінчитись якнайшвидше.

Читайте також: