• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 11.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 11.8° Ясне небо

У Конгресі опублікували законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму

Палата представників Конгресу США оприлюднила законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму.

Текст документа опубліковано на сайті нижньої палати Конгресу.

«За вказівкою президента Володимира Путіна, уряд Російської Федерації підтримував і продовжує підтримувати акти міжнародного тероризму проти політичних опонентів та націй», – йдеться у тексті документа.

До списку актів міжнародного тероризму включені дії Росії проти мирного населення Чечні, підтримка сепаратистів на Донбасі, підтримка Сирії (визнаної державою-спонсором тероризму), отруєння родини Скрипалів у Великій Британії, збиття малазійського Боїнга та інші.

Окремо приділено увагу підтримці Росією ПВК Вагнер, яку в законопроєкті визначено як «маріонеточне формування Міноборони РФ».

«У США є низка інструментів, щоб притягнути Російську Федерацію до відповідальності, скоротити її воєнну машину та ізолювати її економічно та дипломатично, зокрема оголосивши її державою-спонсором тероризму та наклавши відповідні санкції», – йдеться у документі.

Держави-спонсори тероризму – список країн, які, згідно з офіційною позицією Держдепу США, надають підтримку актам міжнародного тероризму. Включення до списку спричиняє жорсткі економічні та політичні санкції США – заборону на постачання зброї, контроль експорту товарів подвійного призначення, заборони на економічну допомогу, а також накладення різних фінансових та інших обмежень. Складання списку розпочалося 29 грудня 1979 року. У різні періоди до нього були включені Лівія, Ірак, Південний Ємен та Сирія. Потім додалися Куба, Іран та КНДР.

Читайте також: